Havířov vyjednává se SŽDC o možnostech využití budovy vlakového nádraží

18.07.2017 8:36

Ve středu 12. července proběhlo další jednání mezi Správou železniční dopravní cesty a vedením města Havířova. Havířov zde SŽDC předložil zpracovanou studii, jak by chtěl v budoucnu opravenou budovu vlakového nádraží využívat. Návrh se na SŽDC líbil a s městem o něm bude dále jednat.

Havířov vyjednává se SŽDC o možnostech využití budovy vlakového nádraží
Foto: hyundai.phorum.cz
Popisek: Havířov

Během jednání předložil náměstek havířovské primátorky Josef Bělica oblastnímu řediteli SŽDC studii využití vstupní odbavovací haly vlakového nádraží v Havířově zejména pro sportovní účely. "Materiál je velmi dobře zpracován a líbí se mi, jaké nabízí možnosti využití této haly, ať už pro sportovní, kulturní či volnočasové aktivity. Jednání o havířovském nádraží probíhají více než deset let a jsem rád, že návrh města Havířova pro využití budovy nádraží nabízí možnost uplatnění části projektu, který již máme pět let zpracovaný," uvedl Gabriel Jursa, ředitel Správy osobních nádraží Olomouc.

Nový návrh ze strany města Havířova se výrazně odlišuje od posledního plánu SŽDC a počítá se zachováním všech architektonicky cenných prvků. "Jsem velice rád, že město Havířov přišlo se vstřícným řešením, kdy nebude nezbytné budovu demolovat, a pokud se tento projekt podaří zrealizovat, účelně se využije," řekl Jursa.

Odbavení cestujících a další činnosti SŽDC by se odehrávaly v severozápadní části objektu a největší část budovy by sloužila k volnočasovým aktivitám a k pořádání různých akcí. "Prostor vstupní haly by mohl fungovat jako samostatný provozní úsek nabízející různé možnosti využití, od instalace demontovatelné hrací plochy pro sporty jako volejbal, streetball, badminton či jiné sportovní aktivity. Východní interiérová zeď by mohla fungovat jako lezecká stěna. Reprezentativní charakter nádražní haly je navíc vhodný pro pořádání společenských událostí, jako jsou přednášky, divadelní představení, koncerty či galavečery, ale také výstavy či veletrhy," přiblížil hlavní pojetí předkládané studie náměstek havířovské primátorky Josef Bělica.

Studie počítá také s prostory budovy nádraží za hlavní vstupní halou a východní stěnou k provozu sportovního a komunitního centra. "Může zde být sportovní infrastruktura případně pronajímatelné prostory pro různé kluby a spolky, ale také infocentrum. V západní častí bychom si představovali služebnu městské policie a nádražní bistro," sdělil náměstek Bělica.

SŽDC bude o průběhu jednání informovat náměstka generálního ředitele pro správu majetku Tomáše Drmolu. Pokud ho tento návrh zaujme, proběhne jednání o memorandu, které podchytí spolupráci města se SŽDC. V memorandu by pak byly zapracovány další kroky, například smlouva o smlouvě budoucí mezi SŽDC a městem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…