Hlavní město chce z evropských fondů modernizovat vybavení pražských škol za desítky milionů korun

24.03.2017 10:51

Rada hlavního města ve čtvrtek odsouhlasila zapojení metropole do výzvy operačního programu zaměřené na modernizaci zařízení a vybavení pražských škol.

Hlavní město chce z evropských fondů modernizovat vybavení pražských škol za desítky milionů korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha, logo

Záměr navazuje na dřívější identifikaci hlavních potřeb pražského školství. Zapojení do výzvy má městu přinést investice v hodnotě desítek milionů pro bezmála čtyřicítku pražských škol. Projekty by měly být dokončené již příští rok. Uvedla to radní pro školství Irena Ropková.

Tisíce žáků základních škol, gymnázií i odborných středních škol se budou moci již od školního roku 2018/2019 vzdělávat v moderních učebnách a k výuce využívat špičkové technologie a zcela nové vybavení. Hlavní město se totiž zapojí do výzvy Operačního programu Praha – Pól růstu ČR zaměřené na modernizaci zařízení a vybavení pražských škol, v jejímž rámci je alokováno celkem dvě stě miliónů korun. Rozhodla o tom pražská městská rada. „Do této výzvy, která představuje unikátní šanci díky evropským dotacím výrazně inovovat vzdělávací systém v hlavním městě, centrálně přihlašujeme celkem osmatřicet pražských škol. Řada dalších ředitelů a ředitelek své školy navíc zapojuje do výzvy prostřednictvím samostatných žádostí,“ vysvětlila radní hlavního města pro oblast školství Irena Ropková.

Konkrétními opatřeními, která město hodlá v rámci výzvy operačního programu realizovat, je například vznik nových jazykových, přírodovědných a technických učeben vybavených špičkovými multimediálními technologiemi, dovybavení stávajících učeben a laboratoří moderní technikou a vybavení škol adekvátní výpočetní technikou. Plánované investice financované ze strukturálních fondů Evropské unie, dosáhnou desítek milionů korun. „Dnešní doba vyžaduje od mladých lidí více než kdykoliv předtím schopnost porozumět obrovskému množství informací, dávat je do souvislostí s ověřitelnými fakty a skutečnostmi a především je zpracovávat v digitální podobě. Abychom tuto a další klíčové kompetence našim žákům a studentům poskytli, je zapotřebí, aby byli pro budoucí profesní život připravováni v odpovídajícím prostředí,“ řekla radní Ropková.

Podkladem pro přípravu jednotlivých projektů je krajský akční plán ve vzdělávání, který před několika měsíci připravila odborná skupina a který následně schválilo pražské zastupitelstvo. Klíčový dokument, na jehož přijetí závisela z velké části možnost čerpat prostředky z evropských fondů pro pražské školství, zmapoval situaci v hlavním městě a stanovil na základě zjištěných potřeb jednotlivé priority, na které by se Praha měla zaměřit. Jedním z nejčastěji zmiňovaných problémů v pražském školství byla právě nedostatečnost vybavení a zázemí pro odbornou výuku. „Díky existenci krajského akčního plánu mám jistotu, že prostředky z evropských fondů nebudou využity na nesmyslné projekty, ale naopak zamíří přesně tam, kde je pražské školství potřebuje. Zapojením do této výzvy získalo město jedinečnou možnost radikálně vyřešit celou řadu problémů,“ dodala Ropková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…