Hlučín: Sochu Déšť její autor opraví

17.01.2017 19:05

Na soše Déšť Roberta Bučka, kterou nechalo město loni instalovat do veřejného prostoru naproti Kulturního domu Hlučín, se v lednu objevily praskliny. Autor je bude opravovat, město ho už vyzvalo k nápravě.

Hlučín: Sochu Déšť její autor opraví
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

"Na sochu, která vzešla ze sochařské soutěže, byla sepsána regulérní smlouva o dílo, podle které se na ni vztahuje záruka. Vzhledem k rozsahu a formě jejího poškození jsme proto uplatnili reklamaci," informoval Jaroslav Michna z odboru výstavby Městského úřadu Hlučín.

Opravy ale vyžadují specifické klimatické podmínky, především vyšší teploty. Proto se bude socha opravovat zjara, jakmile se oteplí a nebudou hrozit výkyvy počasí.
Socha je zhotovena z kompozitu výdusku geopolymerního pískovce vyztuženého vnitřní sklolaminátovou skořepinou propojenou s ocelovou konstrukcí.

"Tento materiál se již více než šedesát let běžně používá pro sochy ve veřejném prostoru. Jsou z něj vyrobené například kopie slavných alegorických soch Matyáše Bernarda Brauna v areálu hospitalu v Kuksu.

Praskliny na povrchu hlučínské sochy Déšť způsobil vnitřní pohyb armatury při sedání podloží sochy a bohužel k nim došlo i vlivem vandalismu. Praskliny bude možné bez větších obtíží v rámci reklamace opravit a domodelovat," doplnil Jaroslav Michna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…