Hlučín: Stanice sdílených kol nově na točně 34

30.03.2022 17:57 | Tisková zpráva

Ekologicky nejšetrnější, rychlý a efektivní způsob dopravy napříč městem a podpora zdravého životního stylu, to je bikesharing. Na území města bylo loni 8 stanic sdílených kol, kde si občané mohli půjčit a zase je na některé z těchto míst vrátit.

Hlučín: Stanice sdílených kol nově na točně 34
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

Velkou výhodou bikesharingu je, že uživatel nemusí kolo vracet na místo, odkud si jej vypůjčil, naopak může podniknout pouze jednosměrnou cestu a dál pokračovat jiným způsobem. 

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí
Služba sdílených kol si v Hlučíně našla řadu příznivců, proto je v letošním roce připraveno rozšíření poskytované služby. Počet kol na území města se zvedne z třiceti pěti na čtyřicet a na základě požadavků občanů města bude stanice sdílených kol nově umístěna na Rovninách, v prostoru u Točny 34. Tak jako v loňském roce, bude prvních 15 minut jízdy zdarma. Město Hlučín finančně podporuje zdravou a udržitelnou mobilitu.

Ze statistiky poskytovatele služby vyplývá, že od začátku března do posledního prosince loňského roku bylo evidováno celkem 6 192 výpůjček, přičemž většina výpůjček nepřesáhla délku 15 minut. Největší zájem o půjčování kol se stalo stanoviště v centru města – Mírové náměstí (1714 výpůjček), následovalo stanoviště Hlučín – Rovniny škola (1195 výpůjček), třetí využívanou stanicí bylo sídliště OKD (876 výpůjček). Nejmenší zájem byl u stanoviště Hlučín – Bobrovníky (90 výpůjček kol). V loňském roce za 10 měsíců provozu občané, díky finanční podpoře města, najeli na sdílených kolech skoro 9. tisíc km. Celkem tedy více, jako kdyby 9x přejeli celou republiku od nejzápadnějšího bodu až k tomu nejvýchodnějšímu a zpět. Pokud by stejná porce cest byla uskutečněna autem, znamenalo by to pro město zátěž cca 953 kg CO2. Pro představu, asi 90 dospělých stromů pracuje po celý rok, aby podobný objem oxidu uhličitého absorbovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…