Hlučíňáci si budou opět uklízet své město

06.04.2017 7:32

Hlučín se opět zapojí do akce Ukliďme Česko, která se letos bude konat již počtvrté. Město se zúčastní třetím rokem. Termín celostátní akce je sobota 8. dubna, ovšem v Hlučíně se bude uklízet už od pátku 7. a pokračovat se bude i v neděli 9. dubna.

Hlučíňáci si budou opět uklízet své město
Foto: Hlučín.cz
Popisek: Hlučín

„Zapojením se do této celostátní akce chceme přispět  ke zlepšení čistoty a pořádku ve městě a také posílit zodpovědnost za stav města v každém z nás,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí hlučínské radnice Soňa Prášková. Loni lidé v Hlučíně během akce Ukliďme Česko sesbírali patnáct kubíků, tedy zhruba 8 tun odpadků, a asi padesát starých pneumatik.

Do úklidu se zapojí i zaměstnanci Městského úřadu Hlučín, příspěvkové organizace města jako je Sport a kultura Hlučín, Muzeum Hlučínska, základní školy, sportovní kluby, dobrovolní hasiči a další organizace. Přidat se mohou i další občané města.

V pátek 7. 4. budou uklízet tyto úklidové skupiny:

1) MěÚ Hlučín bude zajišťovat úklid od náměstí směrem k Hlučínskému jezeru, zejména na „černé pláži“.  Sraz všech zájemců bude ve 13 hodin před radnicí.

2) Sport a kultura Hlučín bude zajišťovat úklid okolo sportovního areálu ve směru k ulici Jahodová a dále k mostu až po hlavní silnici. Sraz účastníků akce bude ve 13 hodin u objektu Terasa.

3) Dům dětí a mládeže Hlučín spojí akci Ukliďme Česko s akcí Odemykání lesa. Začátek je v 15.30. Rodiče s malými dětmi budou mimo jiné uklízet cestu kolem zámeckých schodů až do parku pod tenisovými kurty a také v parku. Tam na ně bude čekat Pán lesa a udělá dětem malou přednášku o tom, jak se v přírodě chovat a jak je špatné odhazovat odpadky na zem.

4) Dětská rehabilitace Hlučín provede úklid v prostorách ulice Hluboká a kolem polikliniky. Základní škola Hornická bude mít na starosti úklid areálu školy a přilehlého okolí. ZŠ Rovniny  provede úklid území mezi ulicemi Ostravská, Rovniny, Okrajová a Písečná. ZŠ dr. M. Tyrše bude uklízet okolí školy, okolí sportovní haly a hřiště FC Hlučín.

5) Domov pod Vinnou horou bude uklízet svou zahradu a okolí.

V sobotu 8. 4. se zapojí další skupiny:

1) Občanské sdružení Malánky je garantem úklidu na Malánkách. Sraz zájemců bude v 9 hodin na náměstí na Malánkách. Úklid je naplánovaný kolem cesty na Vrablovec a také na obou březích kolem hlavní cesty do Hlučína a v okolí městského hřbitova na Březinách. Organizátoři doporučují,  aby si sběrači  přinesli rukavice, napichovátka a také reflexní vesty. 

2) Osadní výbor Bobrovníky organizuje úklid v Bobrovníkách. Sraz zájemců bude v 9 hodin u dětského hřiště u Mateřské školy Bobrovníky. Uklízet se bude okraj lesa pod školou, za školkou až po důlky, točna autobusů u Bobry clubu a blízké okolí.

3) Osadní Darkovičky je garantem akce v Darkovičkách. Sraz účastníků akce bude u kaple v 9 hodin. Do akce se zapojí i sportovci, hasiči a škola.  Uklízet se bude centrum obce a okolní příkopy zejména od plastů.

4) Osadní výbor OKD se postará o úklid na sídlišti OKD. Sraz všech zájemců bude v 9 hodin u točny autobusu číslo 56. Uklízet se bude cesta a příkopy od kotelny OKD směrem k Mýtu, prostor kolem kotelny a za garážemi na Hornické.

V neděli 9. 4. se zapojí do akce poslední skupina „Ukliďme okolí s Orionem a Agrinostrou“

Sraz bude u zastávky Vodárna Hlučín (zastávka autobusu 67) v 9 hodin a uklízet se bude pískovna a její okolí. Pro děti bude na závěr připravena sladká odměna. Zázemí během úklidu poskytne kynologický klub. Na konci akce proběhne ukázka výcviku záchranářských psů a opékání buřtů. Takže dobrá nálada, chleba a buřty s sebou!  Všichni jsou vítáni.

Pro všechny úklidové čety budou k dispozici pytle na odpady, pracovní rukavice si musí donést každý své vlastní.  Odvoz sebraných odpadů zajistí městská společnost TS Hlučín.

„Akce Ukliďme Česko sice probíhá jen jednou za rok, ale my všichni můžeme přispět k čistotě města celoročně zejména tím, že nebudeme odhazovat odpady tam, kam nepatří. Pokud půjdeme do přírody, tak je nenecháme v lese, ale odneseme si je zpět domů a tam je dáme do popelnice. Budeme odpady důsledně třídit, aby bylo možné vytříděné složky dále využít. Myslím si, že každý z nás přesně ví, co by měl dělat, ale někdo je k ostatním bezohledný a někdo prostě líný. Pojďme si dát všichni závazek, že začneme sami u sebe, ať je to naše město čistší a krásnější,“ dodala Soňa Prášková. U ní lez také získat jakékoliv bližší informace akci, a to osobně na odboru životního prostředí a komunálních služeb, mailem na praskova@hlucin.cz, nebo telefonicky na čísle 595020233. Podrobnosti jsou též na celostátním webu akce http://www.uklidmecesko.cz/ .

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

10:28 Olomouc: Muzejní noc opět zpřístupní desítky zajímavých míst

V pátek 17. května od 18 hodin do půlnoci budete mít znovu příležitost projít si galerie, muzea a da…