Hodonín: Boj obcí na ochranu pitné vody neustává, přicházejí s novou peticí

22.07.2017 6:28

Celkem 57 obcí a jejich obyvatel na Hodonínsku a Uherskohradišťsku se staví proti plánované těžbě štěrkopísku mezi Moravským Pískem a Uherským Ostrohem. Novou petici proti těžbě, která by mohla ohrozit zásoby pitné vody pro téměř sto čtyřicet tisíc lidí, včera podpořil na setkání starostů a občanů v Moravském Písku i sám premiér Bohuslav Sobotka. Za Hodonín se setkání zúčastnili místostarosta města Jiří Janda a ředitel společnosti Vodovody a kanalizace Hodonín Pavel Koubek.

Hodonín: Boj obcí na ochranu pitné vody neustává, přicházejí s novou peticí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Občané z dotčených obcí mají obavy z ohrožení prameniště a zásobárny pitné vody, jež slouží k zásobování obcí z Hodonínska, části Břeclavska a Kroměřížska. Plánovanou těžbou štěrkopísku na více jak padesáti hektarech plochy vznikne jezero s otevřenou hladinou, která může být ohrožena případnou kontaminací, například při povodních. Může tak představovat velké riziko pro veřejné zdraví. Zásobárna vody v uvedené lokalitě je pátou nejvýznamnější v republice.

Spor se táhne již šestnáctým rokem a připomíná boj s větrnými mlýny. Před třemi lety vydalo ministerstvo životního prostředí napotřetí souhlasné stanovisko s procesem EIA (posouzení vlivu záměru těžby na životní prostředí), i když mělo 58 podmínek. Už tehdy zorganizovaly obce protestní petici proti těžbě, kterou podepsalo téměř třináct tisíc lidí. Přesto příslušný vodoprávní úřad udělil souhlas a schvalovací proces pokračuje dál.

"Využijeme všech možností, které nám umožňuje právní řád, a jednou z nich je i petice," uvedla na setkání starostů a občanů starostka Moravského Písku a zástupkyně petičního výboru Hana Habartová. Petice mají lidé k dispozici ve všech obcích hodonínského okresu i v Uherském Ostrohu.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

22:28 Jihlava: Územní studie tentokrát hledí do budoucnosti Henčova a Kosova

V nedávné době byly dokončeny dvě územní studie, které stanovují rozsah a způsob zástavby na plochác…