Hodonín: Město opraví Pastelky a byty bude dále pronajímat

01.07.2019 7:35

Zastupitelé města na svém zasedání 18. června rozhodli o rekonstrukci bytových domů zvaných Pastelky v ulicích Slavíkova 17, 19, 21 a Šafaříkova 1 a 3. Bytové domy s jednotkami si město ponechá ve svém vlastnictví a byty bude dále pronajímat.

Hodonín: Město opraví Pastelky a byty bude dále pronajímat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Po dvou letech tak skončilo složité projednávání prodeje bytů a jednání o prodejní ceně či výši odůvodněné slevy z ceny bytů. Nájemníci již dříve požadovali, aby při stanovení kupní ceny byl zohledněn špatný technický stav nemovité věci, a navrhovali odkup bytů za maximálně 40 procent ceny v místě a čase obvyklé. Při projednávání této záležitosti v minulém volebním období se však nenašel potřebný počet hlasů ani pro prodej bytů ani pro jejich rekonstrukci.

Limitujícím faktorem byla zejména právní úprava zákona o obcích, která stanovuje, že při prodeji majetku, musí být sjednána cena v místě a čase obvyklá. Pokud by tomu tak nebylo, musela by být odchylka zdůvodněna. A důvodem pro snížení kupní ceny podle zákona o obcích není špatný technický stav domu a bytových jednotek, neboť ty jsou již zohledněny ve znaleckém posudku. Jako zdůvodnění prodeje bytů neobstojí ani navrhované „bytové potřeby občanů a ekonomická výhodnost prodeje“.

Zastupitelé většinou koaličních hlasů rozhodli o provedení rekonstrukce bytových domů, zvaných Pastelky. Svým rozhodnutím dávají zastupitelé najevo, že si váží majetku města, chtějí se o něj starat a budu do něj pravidelně investovat finanční prostředky.

Bytové domy zvané Pastelky postavilo město koncem devadesátých let se státní dotací a vázací dobou na 20 let, po kterou nebylo možné bytové jednotky prodat. Ta uplynula v loňském roce. V domech je osm desítek bytových jednotek a dvě třetiny stávajících nájemníků před časem podaly žádost o odkoupení bytů. Jednáním o možném prodeji a ceně se zastupitelé zabývali pravidelně od července 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

11:33 Varnsdorf nechá zateplit panelový dům v ulici Karolíny Světlé, práce začnou během léta

Šestnáct milionů korun má město připraveno v rozpočtu na zateplení panelového domu v ulici Karolíny …