Hodonín: Úsporná opatření v budovách města přispějí ke snížení výdajů za energie

28.06.2023 16:23 | Tisková zpráva

Město Hodonín i nadále pokračuje v opatřeních směřujících ke snižování energetické náročnosti budov. Jedním z nejviditelnějších bude instalace fotovolatické elektrárny na střeše budovy městského úřadu na Národní třídě, která je plánována v červenci.

Hodonín: Úsporná opatření v budovách města přispějí ke snížení výdajů za energie
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Náměstí v Hodoníně

Práce začaly již v květnu a technická příprava zahrnuje odsouhlasení projektu, návrh technologie systému či tvorbu prováděcí dokumentace. Samotná instalace 109 panelů fotovoltaiky s celkovým výkonem FVE 44,69 kWp na střeše budovy se plánuje v červenci. Jedná se o systém bez akumulace, který bude napojený na vzdálený dohled prostřednictvím automatu PLC zajišťujícího monitoring spotřeby objektu. Díky zavádění energetického managementu tak město získá informaci nejen o tom, kolik elektrické energie instalovaná FVE vyrobí, ale zároveň kolik elektrické energie se v budově spotřebuje, a to v reálném čase.

Vítězem výběrového řízení na dodávku FVE se stala společnost PV SERVICE PLUS, s.r.o. s částkou 1,602 mil. Kč včetně DPH. Část nákladů pokryje městu dotace ve výši přibližně 900 tis. a zbylé náklady se městu brzy vrátí v úsporách za elektrickou energii. Předpokládaný termín dokončení je letos v listopadu.

Úsporná opatření však zahrnují mnohem širší spektrum prostředků a na městském úřadě se jimi dlouhodobě zabývá energetický tým. V plánu je například postupná rekonstrukce kotelen, jejíž součástí budou výměny kotlů, dále integrace měření a regulace na otopné soustavy objektů, výměna interiérových osvětlení za úsporné LED zdroje či instalace dalších fotovoltaik. Opatření se v různé míře postupně dotknou celé řady objektů města, jako je například zimní stadion, víceúčelová sportovní hala, krytý plavecký bazén, budovy základních i mateřských škol, administrativní budova hřbitova, objekt městského úřadu na Horních Valech a další.

Ve městě také probíhá postupná výměna veřejného osvětlení za úspornější LED technologii. Cílem všech těchto kroků je trvale snížit spotřebu elektrické energie, a zároveň tak dosáhnout úspor souvisejících nákladů. S tím souvisí i větší energetická soběstačnost a snižování závislosti na dodávkách energií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: První ročník outdoorového závodu vyhrála ZŠ ze Štípy

7:37 Zlín: První ročník outdoorového závodu vyhrála ZŠ ze Štípy

Ve čtvrtek 23. května 2024 mohli vůbec poprvé změřit své fyzické i vědomostní síly žáci osmých roční…