Holešov: Drive club na zámku zažil Debakl

15.11.2018 19:09

Velmi netradiční, moderní, ale stejně tak mimořádně zajímavou akci uspořádalo v úterý 13. října v rámci probíhajících připomínek „osmiček“, tedy stého výročí naší republiky, Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov.

Holešov: Drive club na zámku zažil Debakl
Foto: wikipedia
Popisek: Holešov.

Zejména mezi českými středoškoláky se v posledních letech staly pojmem veřejné diskuse – na těch si jejich účastníci skvěle tříbí schopnost nejen přesně argumentovat, veřejně vystupovat, obhajovat svůj názor, reagovat  na námitky, ale také pracovat s prameny a s logickými postupy. V holešovském gymnáziu vznikl významný debatní klub s širokou členskou základnou,  jehož členové se velmi úspěšně zúčastňují různých debatních soutěží v krajském i celostátním měřítku. A protože  občas pořádají v rámci gymnázia veřejnou prezentaci tohoto debatního klubu – DEBAKLu, rozhodli se připojit k letošním osmičkovým aktivitám ve městě a uspořádat DEBAKl i pro mimogymnaziální veřejnost. Tento veřejný DEBAKl se konal v zámeckém Drive clubu a zúčastnili se ho kromě studentů a kantorů také členové Vlastivědného kroužku Holešov a dokonce i starosta města R. Seifert. Stanovené téma  „Co jsou Češi“  zahrnovalo otázky o identitě našeho  národa, o jeho vývoji v posledních sto letech, o jeho temných i světlých stránkách.

V první polovině přednesli vybraní studenti (samozřejmě včetně jedné studentky) a dva mladí profesoři krátké pětiminutové prezentace, které nastolily některé zajímavé aspekty – jak vývoje a v čase se měnící velikosti našeho národa a významu některých jeho představitelů, tak například postavení církve v posledních sto letech, kulturního vývoje v této době, smyslu českých dějin na pozadí obou velkých válek, ekonomického vývoje československého státu, politických procesů v padesátých letech a další. Ve druhé části o nastolených tématech diskutovali jak přednášející, tak dobrovolníci z publika z řad studentů i starší návštěvníci. Nutno ocenit velké nasazení organizátorů – tří mladých pedagogů (Mgr. Martina Leška, který DEBAKL konferoval, Mgr. Víta Janalíka a Mgr. Václava Novotného) i zápal, odvahu a perfektní vystupování zúčastněných studentů, kteří museli překonat trému z celkem velkého auditoria, ve kterém seděly i známé a o několik generací starší osobnosti holešovského veřejného života, ale přesto se často mimořádně trefně zapojovali do diskuse.

Gymnaziální DEBAKL byl skvělou akcí, pro  veřejnost hlubokým zážitkem a optimistickou informací – naše mládež (alespoň ta z holešovského gymnázia) je inteligentní, iniciativní, má jasné názory, nebojí se vystupovat, umí argumentovat a je i vtipná! DEBAKL byl skvělou vizitkou aktivit Gymnázia Ladislava Jaroše a můžeme doufat a přát si, aby takovýchto veřejných debat uspořádalo gymnázium mnohem víc, neboť náš veřejný prostor takový příliv mladé energie a nezatížených názorů nejmladší veřejně působící generace v našem městě opravdu velmi, velmi potřebuje!!! Těšíme se na další DEBAKL!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…