Hořice: Po téměř sto letech má být dostavěna Masarykova věž samostatnosti

05.12.2017 12:15

Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje podpořilo záměr na dostavbu věže samostatnosti, na jejíž základní kámen poklepal v roce 1926 prezident T. G. Masaryk. Po téměř sto letech by tak došlo k plné realizaci projektu významného architekta Františka Blažka. V průběhu tří let kraj poskytne na dostavbu šest milionů korun.

Hořice: Po téměř sto letech má být dostavěna Masarykova věž samostatnosti
Foto: horice.org
Popisek: Hořice

„Záměr má velkou symboliku s ohledem na blížící se výročí vzniku Československé republiky. Technické řešení dostavby plně respektuje původní návrh včetně použitých materiálů a technologií. Již samotný průběh prací a především jejich výsledek bude velkým lákadlem, které zatraktivní nejen samotné město Hořice, ale celý okolní region,“ vysvětlil radní Pavel Hečko odpovědný za oblast regionálního rozvoje, grantů, dotací a cestovního ruchu.

Na dostavbě by se měla opět podílet Střední průmyslová škola sochařská a kamenická v Hořicích, jejímž zřizovatelem je Královéhradecký kraj.

Celková výška věže má být 40 metrů

Vedle finančního partnerství, které spočívá v poskytnutí částky dvou milionů korun ročně v letech 2018 až 2020, zastupitelé schválili také převzetí záštity nad projektem.

Projekt s odhadovanými náklady ve výši 15 milionů korun má mít vícezdrojové financování, na němž by se vedle kraje a města Hořice měla podílet i některá ministerstva.

Věž se budovala od roku 1926 do roku 1937 a dosáhla výšky 25 metrů. Celková výška věže po dostavbě má být 40 metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

13:05 Plzeň: Místo kulturního domu v Červeném Hrádku bude osmnáct bytů

V bývalém kulturním domě v Červeném Hrádku do poloviny roku 2025 vznikne 18 městských nájemních bytů…