Hradec Králové: Bílá věž slaví, sfoukne první svíčku v novém kabátě

18.05.2016 10:05

Za několik málo dní oslaví nejvyšší dominanta historického centra města Hradce Králové roční výročí provozu od rekonstrukce. Dne 23. května to bude rok od otevření Bílé věže, která prošla náročnou rekonstrukcí. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost očekává, že vstupními dveřmi by do dne výročí mohlo projít 46 tisíc návštěvníků.

Hradec Králové: Bílá věž slaví, sfoukne první svíčku v novém kabátě
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, která Bílou věž provozuje, pečlivě eviduje od 23. května 2015 všechny příchozí návštěvníky. „K 30. dubnu 2016 na ochoz Bílé věže vystoupalo celkem 44 388 návštěvníků, z nichž bylo 8 481 dětí. Přišlo k nám i 5 361 cizinců,“ prozrazuje Miroslav Franc, jednatel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti. Nejvíce lidí si přišlo rekonstruovanou Bílou věž prohlédnout v červenci a v srpnu loňského roku. V červenci si na ochoz vyšláplo celkem 5 827 návštěvníků, v srpnu to bylo pouze o 22 méně. Nejméně lidí navštívilo Bílou věž v lednu tohoto roku, kdy pokladnou prošlo 1 499 platících. Za Bílou věží přicestovalo z ciziny nejvíce lidí, tedy 1 587, ze sousedního Polska. Cizinci přijížděli nejvíce od června do srpna. „Na Bílou věž lákáme zájemce i na noční program, kterého využilo od otevření celkem 1 841 lidí, z nichž nejvíce, konkrétně 411, jich přišlo v září. Oblíbený je i program zahrnující svítání či zvonění na zvon Augustin,“ popisuje některé z mnoha připravených atraktivit Miroslav Franc. Co se týká návštěv v rámci České republiky, tak jasně vede Královéhradecký kraj, z nějž přijelo 66,25 % návštěvníků. Hned na druhém místě jsou občané z Pardubického kraje, kterých do Hradce Králové přijelo obdivovat Bílou věž 20,64 %. Praha zaujala třetí příčku s 3,56 % návštěvníků.

A že Bílá věž po rekonstrukci opravdu láká k návštěvě, dokazují i postřehy personálu u vstupu. „Před několika dny tu byl pán, který nemohl hýbat nohama a pohyboval se pouze za pomocí berlí. První věc, na kterou se zeptal, bylo, kolik vede nahoru schodů. Když jsme mu odpověděli a na kamerách ukázali, co ho čeká, tak řekl, že to není problém, zaplatil a vydal se nahoru. Na ochoz se úspěšně dostal i muž po operaci, kterému zůstala jen jedna plíce.“ Naopak se stalo, že na první pohled úplně zdraví lidé odešli, když zjistili, že v Bílé věži není výtah.

„Prohlídku Bílé věže doporučujeme i všem našim zahraničním návštěvám. Nebude tomu jinak ani v případě 34členné skupiny, která k nám zavítá dnes z německého partnerského města Giessen,“ říká Anna Maclová náměstkyně primátora zodpovědná za oblast cestovního ruchu. Dodává, že jedním cílů v nejbližším období v rámci rozvoje cestovního ruchu je vytvořit několik balíčků pro turisty, zejména rodiny s dětmi a seniory, ale také pro návštěvníky kongresů. „Bílá věž sousedící navíc s nádhernou katedrálou Svatého Ducha se spolu s mnoha dalšími atraktivitami objeví nejspíš v každém z nich,“ potvrzuje Anna Maclová

Sledované údaje využívá město a Hradecká kulturní a vzdělávací společnost k analýzám, na jejichž základě připravuje další vhodné atraktivity a projekty s cílem dále zvyšovat zájem o jedinečný objekt, kterým Bílá věž je. A to bezesporu nejen v celostátním měřítku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

16:31 Liberec: Revitalizace dětského hřišťátka v ulici Mařanova

Kromě velkého dětského hřiště, které bylo nedávno realizováno v ulici Vackova a ke kterému ještě při…