Hradec Králové: CTP vyzývá město k jednání o náhradě škody, požaduje osm milionů eur

12.08.2016 17:33

Osm milionů eur, tedy zhruba kolem 220 milionů korun, požaduje po městě Hradec Králové společnost CTP Invest, která je investorem rozestavěného areálu v lokalitě Parlament na Slezském Předměstí.

Hradec Králové: CTP vyzývá město k jednání o náhradě škody, požaduje osm milionů eur
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Městu společnost adresovala písemnost, v níž vyzývá k jednání, jehož výsledkem by měla být dohoda o způsobu náhrady dosud vzniklé škody jí způsobené a také postup, který zabrání vzniku dalších škod. Dopisem se budou v září zabývat městští radní a zastupitelé na své řádné schůzi, kde bude rozhodnuto o dalším postupu. 

Město obdrželo v těchto dnech dopis společnosti CTP Invest, která je investorem rozestavěného areálu v lokalitě Parlament na Slezském Předměstí, v němž tvrdí, že jí postupem města vznikla škoda, a vyzývá město Hradec Králové k jednání o způsobu její náhrady a také k zabránění vzniku další. Společnost CTP Invest v písemnosti zmiňuje zejména fakt, že jí město v rámci této investice odejmulo v roce 2015 souhlasy, které byly v roce 2007 uděleny společnosti FATO, která v tomto místě chtěla uskutečnit svůj záměr. Město si nechalo letos před letními prázdninami zpracovat analýzu svého dosavadního postupu v záležitosti stavby CTP, která byla 21. června předložena rovněž zastupitelům. Z tohoto stanoviska mimo jiné vyplývá, že město bylo zcela jednoznačně oprávněno své dříve poskytnuté souhlasy odvolat. Výsledky analýzy, vedení radnice už v červnu mimo jiné komentovalo slovy: „Stávající stavby staví společnost CTP a souhlasy, které město v loňském roce odejmulo, byly poskytnuty před devíti lety společnosti FATO pro výrazně odlišný záměr. Souhlasy navíc byly časově omezeny a jejich platnost vypršela. Nelze opomenout skutečnost, že společnost CTP stavěla zkraje roku 2015 jiné stavby, v jiném počtu, pro jiný účel využití, bez stavebního povolení a v rozporu s územním rozhodnutím.“ Vedení města už v červnu rovněž zpochybňovalo fakt, že by odejmutí souhlasů mohlo být společností CTP Invest vnímáno překvapivě. „Stanovisko vedení města je v této věci i nadále neměnné. Výzva společnosti CTP Invest, kterou město písemně obdrželo, bude předložena v měsíci září na řádném jednání radním i zastupitelům, kteří se tak opětovně budou moci k záležitosti vyjádřit,“ říká Jindřich Vedlich, náměstek primátora.  Společnost po městě požaduje úhradu ve výši osmi milionů eur, což je zhruba 220 milionů korun, tedy přibližnou částku, za níž by město například mohlo zrekonstruovat Velké náměstí nebo uhradit polovinu nákladů spojených s výstavbou nového moderního fotbalového stadionu.

Při předchozím projednávání věci v orgánech města rada města i zastupitelstvo města velkou většinou hlasů rozhodly o tom, že město neposkytne souhlasy, které společnost CTP pro získání příslušných povolení potřebuje (viz). Řízení o dodatečném povolení stavby je na základě žádosti společnosti CTP přerušeno do konce měsíce října. 

O stanovisku, které zastupitelé v červnu obdrželi, jsme informovali zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…