Hradec Králové: Další miliony město přidá na opravy památkově chráněných budov

22.11.2017 13:49

V rámci podzimní vlny dotací na opravy památkově chráněných budov město Hradec Králové rozdělí dalších více než dva a půl milionu korun. Především jde o příspěvky na repliky a repase oken nebo dveří. Majitelé domů, které jsou pod ochranou památkářů, na jejich rekonstrukci letos dostanou z městského rozpočtu celkem téměř deset milionů korun.

Hradec Králové: Další miliony město přidá na opravy památkově chráněných budov
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Rekonstrukce domů, které stojí v městské památkové zóně nebo rezervaci, podléhají speciálnímu režimu pod dohledem památkářů, na opravy jsou kladeny větší nároky a tudíž i s tím spojené náklady jsou vyšší než jinde,“ vysvětluje vedoucí odboru památkové péče hradeckého magistrátu Jan Falta. Město každoročně vypisuje dotační program, ve kterém mohou majitelé těchto domů žádat o příspěvek na jejich rekonstrukci. „Každoročně komise hodnotí desítky žádostí o příspěvek na opravy oken, fasád nebo střech památkově chráněných budov v Hradci Králové, průměrná výše dotace na jednotlivé dílčí opravy je do 50 % oprávněných nákladů,“ dodává Falta.

Letos město vyčlenilo v rozpočtu více než 9,5 milionu korun na zachování a obnovu památkového fondu v Hradci Králové. Nejvíce z této částky, téměř 6,5 milionu korun, město již přispělo nebo přispěje majitelům domů s památkovou ochranou na opravy, případně výměny oken, necelé dva miliony na fasády a více než 600 tisíc korun na rekonstrukce střech. Mezi úspěšnými žádostmi byly i projekty na opravy dveří, restaurátorské práce nebo stavebně-historický průzkum.

O rozdělení více než sedmi milionů korun již zastupitelé rozhodli na jaře, další příspěvky v hodnotě 2,5 milionu korun na rekonstrukce a opravy památkových budov v Hradci Králové budou projednávat na svém zasedání příští týden.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…