Hradec Králové: Dva strážníci zachránili muži život, vše se odehrálo do deseti minut

26.10.2016 14:46

Profesionální práci, která trvala devět minut, odvedli při záchraně lidského života dne 2. srpna 2016 dva královéhradečtí městští strážníci. Díky jejich bezprostřední a bezchybně provedené akci dotyčný přežil. Dnes jim za tento nevšední čin osobně poděkoval i primátor města a občanským povoláním lékař Zdeněk Fink, který si vyslechnul také autentické výpovědi zasahujících strážníků.

Hradec Králové: Dva strážníci zachránili muži život, vše se odehrálo do deseti minut
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Dvě minuty před pátou hodinou odpolední odcházeli z haly hlavního nádraží strážníci Tomáš Mühl a Zdeněk Zikmund k plnění dalšího úkolu. Plány jim však zkřížil muž, který před jejich zraky se zhroutil na zem a dostal podle prvotních příznaků zřejmě epileptický záchvat. Upadl do bezvědomí, křečovitě a nekoordinovaně hýbal končetinami a z úst mu začala vytékat pěna.

Strážníci muže okamžitě umístili do zotavovací polohy, zavolali záchrannou zdravotnickou službu a do příjezdu lékaře kontrolovali základní životní funkce ležícího muže. Postižený měl u sebe lék, který si však nebyl schopný ani po probrání sám podat. S tím mu však už oba strážníci poté pomohli. Pár minut po páté hodině na místo dorazili záchranáři. Lékař na místě zjistil, že je třeba muže bezodkladně dopravit do nemocnice. Devět minut po pádu muže místo opouští jak tato dvoučlenná hlídka strážníků, tak záchranáři. „Ze zdravotní dokumentace, která se týkala zásahu, při kterém Tomáš Mühl a Zdeněk Zikmund poskytli první pomoc, vyplývá, že šlo o závažné postižení zdravotního stavu. Tito strážníci poskytli postiženému první pomoc neodkladně a na vysoké úrovni,“ stojí v dopise Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje.

„S kolegou jsme pomoc na místě prováděli zcela automaticky, rychle a sehraně. Myslím si, že pomoc člověku v ohrožení zdraví, nebo dokonce života, by pro ostatní lidi měla být tak samozřejmá, jako se nadýchnout,“ dodává strážník městské policie Zdeněk Zikmund. Takřka stejně komentuje situaci i druhý strážník Tomáš Mühl. „Život je pro nás to nejcennější a v případě jeho ohrožení je poskytnutí první pomoci naprostou samozřejmostí.“

Spousta lidí má za to, že ležící člověk je vždy opilec, feťák nebo bezdomovec

„Strážníci Městské policie Hradec Králové procházejí pravidelně zdravotním školením. Velice často to bývají právě oni, kteří jsou jako první na místě a jsou díky pravidelnému proškolování a zkušenostem z terénu schopni poskytnout první pomoc. Ročně jde o několik případů záchrany života. Právem patří ženám a mužům sloužícím u městské policie velké poděkování,“ hodnotí kladně práci svých lidí Miroslav Hloušek, ředitel Městské policie Hradec Králové.

„Poskytnutí první pomoci je běžnou občanskou povinností, ale bohužel řada lidí není vůbec ochotna ji poskytnout Spousta lidí má za to, že ležící člověk je vždy opilec, feťák nebo bezdomovec, projdou okolo, aniž by se třeba jen vizuálně přesvědčili, zda nejde o člověka, který má zdravotní problém, nebo potřebuje pomoc. Jsem přesvědčen, že u našich strážníků jde o samozřejmost,“ hodnotí kladně počínání královéhradeckých strážníků primátor města Zdeněk Fink, který je sám občanským povoláním lékař.

Oba strážníci, kterým osobně za srpnový zákrok poděkoval primátor města Zdeněk Fink, mají s bezprostřední záchranou životů již své zkušenosti. Tomáš Mühl poskytnul v říjnu roku 2014 první pomoc muži s příznaky infarktu myokardu. Zdeněk Zikmund poskytnul první pomoc v červenci roku 2015 napadenému muži, který upadal do bezvědomí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

13:37 Aš: Stavební práce zkrátí školní rok ve dvou ašských mateřinkách

Jednou z letošních investic do školských zařízení v Aši budou stavební úpravy hygienických zařízení …