Hradec Králové: Město se poprvé rozzáří v sobotu

25.11.2015 9:16

Dohromady sedmatřicet stromů ozářených více než dvaceti tisíci žárovek či diod a 142 vánočních symbolů v podobě vloček, hvězd a chocholů rozvěšených na sloupech veřejného osvětlení. Taková bude letos vánoční výzdoba krajského města, která se poprvé rozzáří v předvečer adventu, v sobotu 28. listopadu.

Hradec Králové: Město se poprvé rozzáří v sobotu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Výzdoba bude o něco bohatší než vloni. “Navíc ozdobíme čtyři sloupy u mateřské školy ve Svatojánské ulici v?lokalitě Podzámčí, novinkou bude i šestnáct symbolů v podobě sněhových vloček na vánočním stromě na Velkém náměstí. Objeví se na něm i nové světelné LED?řetězy. Nově bude na základě požadavku tamější komise místní samosprávy ozdoben jeden strom i v Plačicích,” uvedl Tomáš Pospíšil z Technických služeb Hradec Králové, které výzdobu města zajišťují.

Základem výzdoby je 34?vzrostlých stromů ověšených s 5300 žárovkami a tři uříznuté ozdobené stromy vztyčené na třech náměstích - Velkém, Masarykově a 28. října. Na nich budou umístěny světelné řetězy s 16?600 diodami, špice ve vrcholu a ozdobné červené a bílé koule. Strom na Masarykově náměstí navíc ozdobí i světelné dekorace připomínající padající rampouchy. Na Velkém náměstí technické služby vztyčí smrk pichlavý pocházející z městského pozemku ve Věkoších, náměstí 28. října ozdobí douglaska tisolistá od dárce z ulice Milady Horákové a Masarykovo náměstí smrk ztepilý od dárkyně z Lochenic. “Na každém z náměstí tak bude jiný druh stromu,” uvedl Daniel Jeřábek z technických služeb. Na sloupy veřejného osvětlení pracovníci městské společnosti postupně připevnili i 142 symbolů v podobě hvězd, sněhových vloček a chocholů.

Svítící stromy a dekorace budou stejně jako v předchozích letech zdobit město až do Tří králů. Náklady na opravy, repase a dokoupení nových prvků i spotřebovanou elektrickou energii dosáhnou za celé období částky více než 550 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…