Hradec Králové: Město vyhlásilo nový tendr na rekonstrukci budovy Muzea východních Čech

21.11.2017 16:49

Výběr firmy, která získá zakázku na rekonstrukci budovy Muzea východních Čech, muselo město Hradec Králové zrušit a vypsat znovu. Do soutěže se přihlásili dva uchazeči, jejich nabídky ale byly vysoko nad předpokládanou cenou, v některých položkách až desetinásobně.

Hradec Králové: Město vyhlásilo nový tendr na rekonstrukci budovy Muzea východních Čech
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Pro termín oprav této jediné národní kulturní památky v Hradci Králové, které měly začít v lednu, to znamená posun v řádu několika měsíců. Předpokládaná cena oprav budovy muzea byla podle původní zadávací dokumentace zhruba 56 milionů korun bez DPH.

„Podrobný výměr a soupis prací vycházel ze stavební dokumentace a stavebně-historického průzkumu. Nabídky ale u některých položek obsahovaly až desetinásobek standardních cen, v celkovém součtu to bylo u obou nabídek zhruba 35 milionů nad předpokládanou hodnotou rekonstrukce,“ říká náměstek primátora Jindřich Vedlich, odpovědný za městské investice. „Bohužel se termín opravy o několik měsíců posune, ale takto vysokou cenu hodnotící komise nedoporučila akceptovat. Dnes rada města výběrové řízení zrušila a zároveň jsme schválili vypsání nové soutěže,“ dodává Vedlich s tím, že zadávací dokumentace zakázky v rámci nového výběrového řízení doznala menších změn především v kvalifikačních požadavcích, které by umožnily přihlásit se do výběrového řízení více firmám.

Rekonstrukce přinese řadu novinek

„Tomu by mělo pomoci i stanovení maximální hodnoty zakázky na 70 milionů korun bez DPH, především u ocenění restaurátorských prací může být rozptyl v nabídkách poměrně velký. Posunutí termínu rekonstrukce zatím neohrožuje možnost čerpání dotace, kterou chceme na financování oprav využít,“ doplňuje náměstek Vedlich. Dotace v rámci ITI hradecko-pardubické aglomerace z Integrovaného regionálního operačního programu by mohla dosáhnout až 90 % uznatelných nákladů.

Chystaná rekonstrukce budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové, která by měla trvat zhruba osmnáct měsíců, přinese obyvatelům a návštěvníkům města celou řadu novinek. Tou největší bude zpřístupnění terasy u kopule na střeše této národní kulturní památky. V Hradci tak bude nový výhled na část centra města podél labského nábřeží. V budově vzniknou nové výstavní prostory, část z nich bude nově spravovat přímo město. V rámci rekonstrukce bude potřeba opravit nebo vyměnit původní okna, vitráže a obložení, ve kterém jsou okna vsazena. Obnovou projde také omítková a cihlová fasáda, restaurátoři odborně ošetří sádrové a štukové omítky, kašnu, rampy, schodiště a sochy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

19:06 Mladá Boleslav: Na telematický systém bude napojena i městská hromadná doprava

Autobusy MHD v Mladé Boleslavi budou v blízké budoucnosti také napojeny na řídicí dopravní systémy. …