Hradec Králové: Město začne vybírat vánoční stromy na tři náměstí

06.09.2017 11:12

Součástí adventní výzdoby Hradce Králové jsou tradičně i velké vánoční stromy na třech královéhradeckých náměstích. Na Velkém, Masarykově a náměstí 28. října každoročně stojí vzrostlé smrky od soukromých majitelů, kteří je městu nabízí výměnou za jejich šetrné a bezpečné pokácení zdarma. Podmínkou je jejich atraktivní vzhled, ale i dobrý stav z dendrologického hlediska.

Hradec Králové: Město začne vybírat vánoční stromy na tři náměstí
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Lidé z Hradce Králové a okolí tak již v těchto dnech mohou technickým službám města zasílat své tipy na stromy, které by byly vhodné svým vzhledem a vzrůstem již ohrožují okolní domy, chodce nebo automobily. Případně stojí na místě, kde majiteli pozemku brání v jeho dalších záměrech a potřebuje je odstranit. „Darovaný strom zdarma pokácíme s minimem nepořádku od větví nebo pilin, pokud si bude majitel přát, odfrézujeme i pařez, případně nabídneme ještě adekvátní náhradu jiného palivového dřeva,“ řekl Daniel Jeřábek z Technických služeb města Hradec Králové.

Vzhledem k rozměrům je doprava stromů velmi náročná, náklad totiž zabírá na šířku téměř dva jízdní pruhy. „Vedle vzhledu a zdravotního stavu je pro výběr stromu důležitý i dostatečný přístup pro techniku, jeřáb musí strom přidržet, zdvihnout a položit na návěs,“ řekl Daniel Jeřábek.

Vhodná je i většina jedlí

Loni stály ve městě dva smrky pichlavé a jeden smrk ztepilý od soukromých dárců z Holic, Lochenic a z Vážní ulice v Hradci Králové. Vedle těchto smrků je jako vánoční strom vhodná většina druhů jedlí nebo douglaska tisolistá. S nabídkami stromů se lidé mohou obracet na telefonní číslo 495 402 644 nebo e-mailem ZDE.

Stromy na hradeckých náměstích a další vánoční dekorace se rozsvěcují s příchodem Adventu, výzdoba hradeckých ulic se vypíná tradičně až na svátek Tří králů, tedy 6. ledna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

19:27 Plzeň: Po čtvrt století opět ožívá druhé patro litické školy

Litické děti opět budou stoupat po schodech do druhého patra školní budovy v Přeučilově ulici. Ve čt…