Hradec Králové: Mobilní jízdenka v MHD vstupuje do pátého roku

12.01.2016 14:44

Do pátého roku existence vstoupí v sobotu 16. ledna SMS jízdenka v hradecké městské hromadné dopravě. Mobilní jízdenka je plnoprávným způsobem odbavení cestujících a její výhody již ocenili obyvatelé města i jeho návštěvníci ve více než 650 tisících případech. Za čtyři roky trvání této služby se cena SMS jízdenek nezměnila.

Hradec Králové: Mobilní jízdenka v MHD vstupuje do pátého roku
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

„Statistiky nás informují, že 96 procent cestujících si zakoupilo přestupní jízdenku za 18 korun a čtyři procenta pasažérů využily možnost pořídit si 24hodinovou jízdenku za 55 korun. Třiadevadesát procent použilo k cestě klasickou formu objednávkové SMS a zbývající část cestujících zvolila objednávku prozvoněním, což je unikátní, patentově chráněná forma prozvonění na speciální telefonní čísla. Pokud už jsme u statistiky, tak v pomyslném žebříčku operátorů vede T- Mobile s 45 procenty, následován Vodafonem s 29 procenty a O2 s 26 procenty,“ cituje statistiky vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna.

Cestující si mohou v Hradci Králové zakoupit dva typy SMS jízdenek:
- přestupní za 18 korun na 45 minut v pracovní dny od 4 do 19 hodin (v pracovní dny v době od 19 do 4 hodin, o víkendu a ve svátek platí tato jízdenka 60 minut)
- a na 24 hodin (celodenní) za 55 korun.
SMS jízdenky platí pro jízdu v obou tarifních pásmech MHD.

Prodej jízdného přes SMS má stoupající tendenci. Svědčí o tom fakt, že v každém měsíc roku 2015 bylo dosaženo prodejů vyšších než ve shodném měsíci roku 2014, a to zhruba o tři až čtyři tisíce kusů. Tento trend potvrzuje i celkový nárůst, kdy se z necelých 83 tisíc prodaných SMS v roce 2012 zájem vyšplhal na číslo přes 230 tisíc kusů. Rekordním dnem bylo úterý 15. prosince 2015, kdy na mobilní jízdenku jelo 1092 cestujících, a víkend 12. - 13. prosince 2015 s 951 jízdenkami. Číslo 22 373 je pak symbolem rekordního měsíce, což byl listopad 2015. „Tato služba se stala velmi rychle doplňkovou bezhotovostní alternativou k již existujícím formám úhrady jízdného jako je městská karta i její nepersonifikovaná varianta volná karta a papírová jízdenka, kterou i do značné míry nahrazuje,“ dodává František Meduna.

Jízdenku je možné si objednat a zaplatit formou Premium SMS, což je služba, která v Hradci Králové již funguje i pro platbu parkovného u parkovacích automatů. Pokud cestující tuto službu aktivovánu nemá, je možné si ji aktivovat zdarma na zákaznické lince svého mobilního operátora, přičemž zprovoznění trvá v řádech minut. SMS jízdenku je možné získat pouze se SIM kartou českého mobilního operátora.

K výhodám této formy platby patří:
- SMS jízdenku je možné zakoupit kdykoliv a kdekoliv (kde lze použít mobilní telefon), tzn. po dobu 24 hodin
– dobu jízdy lze opět kdekoliv kdykoliv prodloužit
- SMS jízdenku je možné získat nezávisle na typu a stáří mobilního telefonu (nutná je tedy pouze aktivace služby Premium SMS)
- není nutné nic do mobilního telefonu instalovat či speciálně upravovat
- z jednoho telefonního čísla je možné objednat více SMS jízdenek
- cestující nepotřebuje finanční hotovost ani automat na nákup jízdenky
- pořízení není vázáno na provozní dobu prodejců jízdenek a zákaznických center DPmHK, a.s.
- SMS jízdenka je přestupní a na konkrétní časové období
- možnost zaslání duplikátu SMS jízdenky (v případě jejího náhodného smazání v době její platnosti)
- stažení a tisk daňového dokladu z webových stránek DPmHK, a.s.

Do vozu smí cestující nastoupit pouze s přijatou platnou SMS jízdenkou ve svém mobilu. Tuto obdrží přibližně dvě minuty od odeslání SMS zprávy. Při nástupu předními dveřmi je cestující povinen předložit přijatou SMS jízdenku řidiči ke kontrole. SMS jízdenku si pak cestující ponechá v mobilu po celou dobu přepravy pro případ přepravní kontroly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

13:05 Hradec Králové: Do Afriky poputují více než dvě stovky kol

Město Hradec Králové se v září loňského roku připojilo k iniciativě Kola pro Afriku. S pomocí občanů…