Hradec Králové: Muzeum východních Čech projde obnovou

20.07.2016 12:16

Rekonstrukce muzejních oken, kašny, rampy, schodiště a soch, restaurování sádrových a štukových omítek či zpřístupnění terasy u kopule pro veřejnost. To jsou jen střípky toho, co přinese plánovaná rekonstrukce Muzea východních Čech, která by se mohla uskutečnit už v roce 2018.

Hradec Králové: Muzeum východních Čech projde obnovou
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Plánuje ji město, tedy vlastník budovy, které by pro investiční akci ve výši zhruba 120 milionů korun rádo čerpalo dotace v rámci Integrovaných územních investic (ITI) ve výši až devadesáti procent. Městští radní schválili zadání veřejné zakázky na zpracování projektu.

Obnova muzea v Hradci Králové má v zásadě dva cíle. Odstranit závady na budově více než sto let staré a zpřístupnit pro návštěvníky zajímavé dosud uzavřené prostory. „Poslední obnova objektu muzea proběhla zhruba před dvaceti lety, kdy některé ze stávajících stavebně-technických problémů nebylo nutné řešit. Šlo například o výměnu oken, další obtíže bylo možné s ohledem na historickou hodnotu objektu jen zmírňovat. Tyto problémy souvisí s architektonickým konceptem a provedením fasád s neomítaným cihelným pláštěm kombinovaným s kamenem a uměleckými díly. Zásadním problémem materiálově i architektonicky složité stavby je dešťová voda. Navrhované práce mají zmírnit následky jejího působení. Opravy muzea mimo jiné připraví podmínky pro zpřístupnění jeho střechy s unikátním výhledem na moderní i historické město Hradec Králové nebo umožní rozšíření expozice v suterénu. Objekt muzea je národní kulturní památkou, proto na jeho obnovu budou dohlížet úředníci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje,“ sděluje Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče magistrátu města. 

Město má k dispozici stavebně technický průzkum, stavebně historický průzkum by mělo mít v průběhu července. Rada města rozhodla o vypsání veřejné zakázky na projektovou dokumentaci oprav muzea východních Čech, která potrvá do října letošního roku. „V příštím roce bychom na realizaci tohoto projektu chtěli získat potřebná povolení a pak prostřednictvím výběrového řízení hledali zhotovitele stavebních prací,“ vysvětluje Jindřich Vedlich, náměstek primátora a dodává, že po dobu stavebních prací by musela být budova pro návštěvníky s ohledem na jejich bezpečnost, uzavřena.

Město náklady na rekonstrukci odhaduje na zhruba 120 milionů korun a rádo by čerpalo v rámci ITI dotaci ve výši 90 % uznatelných nákladů. 

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

22:10 Bohumín zajistí svým obyvatelům výhodnou dodávku tepla až do roku 2040

Už jen necelý rok zbývá podle vedení společnosti ČEZ Teplárenská do ukončení výroby energií z uhlí v…