Hradec Králové: Na mzdy ve zdravotnictví půjde 30 milionů z krajského rozpočtu

09.05.2016 19:21

Uvolnění 30 milionů korun formou navýšení vyrovnávací platby z rezervy na mzdy zdravotnického personálu v nemocnicích krajského holdingu schválili dnes krajští zastupitelé, rada kraje dala svůj souhlas v dubnu. Už letos v únoru byla přitom schválena výše vyrovnávací platby v hodnotě 100 milionů korun. Na zajištění urgentní (neodkladné) akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče by měl tedy kraj doplácet letos celkem 130 milionů korun.

Hradec Králové: Na mzdy ve zdravotnictví půjde 30 milionů z krajského rozpočtu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Třicetimilionová rezerva na dofinancování navýšení mezd byla připravena již od počátku. O jejím použití se mělo ovšem rozhodnout až na základě hospodářských výsledků nemocnic a po určení výše úhradové vyhlášky. „Naše nemocnice patřily mezi první, které plošně navýšily platy zdravotnického personálu o 5 % už od 1. ledna 2016. Celkové navýšení platů znamenalo navíc 83 milionů korun, úhradová vyhláška z toho pokryje asi 54 milionů korun. Abychom stabilizovali zdravotnický personál, navrhli jsme uvolnit rezervních 30 milionů korun, aby byly mzdy zabezpečeny,“ řekla krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

Z rezervy 30 milionů korun tak půjde 13,3 mil. Kč na mzdy do Oblastní nemocnice Náchod, 8,1 mil. Kč do Oblastní nemocnice Jičín, 6,8 mil. Kč do Oblastní nemocnice Trutnov a 1,8 mil. Kč do Městské nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem.

Nemocnice se na základě smluv o poskytování veřejné služby a zavazují k provozování těch oborů, které jsou v rámci jejich činnosti ztrátové. Kraj má pak povinnost tyto ztrátové činnosti, jako je zajištění urgentní akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče, zdravotnickým zařízením vyplácet právě formou vyrovnávací platby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

7:17 České Budějovice: Akvapark vznikne u Vltavy, město hledá soukromého investora

Město České Budějovice představilo jednoznačné plány k výstavbě akvaparku na levém břehu Vltavy, pob…