Hradec Králové: Na tradiční „První den spolu“ posílí MHD, napilno budou mít i technické služby s úklidem

22.12.2015 18:43

Střepy, rozbité skleněné lahve a stopy po odpalování zábavné pyrotechniky. To jsou každoroční pozůstatky po silvestrovských oslavách.

Hradec Králové: Na tradiční „První den spolu“ posílí MHD, napilno budou mít i technické služby s úklidem
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Speciální uklízecí čety vyrazí v následujících dnech do historického centra hned několikrát. První nápor úklidu pracovníky čeká po silvestrovských oslavách hned 1. ledna ráno. Tentýž den se vydají na Velké náměstí podruhé, a to večer, krátce po skončení kulturního programu spojeného s příchodem nového roku. Městská hromadná doprava posílí večerní spoje na linkách 7 a 18.

Organizace úklidu Velkého náměstí v souvislosti s oslavami příchodu Nového roku, bude obdobná jako v roce letošním. S ohledem na skutečnost, že se na Velkém náměstí shromažďují lidé i o silvestrovské půlnoci, přestože zde v tuto dobu neprobíhá oficiální program, mají technické služby naplánovaný první úklid už na 1. ledna 2016 od šesté hodiny ranní. „Úklid bude zajišťovat minimálně pět pracovníků. S ohledem na průběh počasí bude aktuálně rozhodnuto o nasazení zametacího vozu. Pokud to podmínky dovolí, určitě ho využijeme, protože se tak zvýší rychlost i kvalita úklidu,“ vysvětluje Daniel Jeřábek z Technických služeb Hradec Králové.

Stejným způsobem bude organizován i večerní úklid, ihned po skončení ohňostroje, tedy 1. ledna zhruba o půl sedmé večer. „Naši pracovníci budou na místě již v době konání ohňostroje, aby se po jeho skončení nemuseli „prodírat“ skrze dav lidí opouštějících náměstí. Nevětší komplikací, by jako obvykle, mohla být souvislá sněhová pokrývka, do které by se zašlapávaly střepy. Jakkoli se s ohledem na současný průběh počasí tento scénář jeví nepravděpodobně, musíme být připraveni i na tuto variantu,“ ujišťuje Daniel Jeřábek.

Dopravní podnik posílí linky MHD č. 7 a 18. V době od 17 do 18 hodin bude jezdit linka č. 7 v intervalu cca 15 minut a linka č. 18 v intervalu cca 10 minut (pouze v I. pásmu). Po skončení ohňostroje budou jezdit cca do 19 hodin mimořádné posilové spoje na lince č. 7 ze zastávky Muzeum do Malšovic a na lince č. 18 ze zastávek Magistrát města a Adalbertinum do Podzámčí.

Hradec Králové zažije tradiční vítání nového roku 1. ledna odpoledne. Sváteční program začne na Nový rok v 16 hodin promítáním městského kinožurnálu roku 2015. Projekce na velkoplošnou obrazovku se odehraje na Velkém náměstí, kde se bude současně podávat teplý punč a čaj i tradiční čočková polévka. Vyvrcholení oslav prvního dne roku 2016 uvede zvon Augustin a v 18 hodin bude následovat videomapping věnovaný 150. výročí bitvy u Hradce Králové v roce 1866 zakončený ohňostrojem. Účastníkům akce pořadatelé doporučují, aby měli dobrý výhled na starou radnici. Celý novoroční den bude možné v okolních prostorách s parkovacími automaty (Gayerova kasárna, zimní stadion, Orlické a Eliščino nábřeží) parkovat zdarma, občané však musejí počítat s některými omezeními v dopravě na Velkém náměstí mezi 17. a 19. hodinou. Od 17.55 hodin bude uzavřena Soukenická ulice ve směru od krajského úřadu a schodiště u Kozinky. Po dobu ohňostroje, tedy zhruba od 18 do 18.15 hodin, bude vypnuto osvětlení schodiště Bono Publico.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…