Hradec Králové: Na zachování a obnovu památek ve městě by mohly jít miliony korun

18.10.2023 13:54 | Tisková zpráva

Veřejně prospěšné projekty by mohly dostat v letošním roce další finanční podporu z rozpočtu města.

Hradec Králové: Na zachování a obnovu památek ve městě by mohly jít miliony korun
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Dotace na zachování a obnovu památek, které budou poskytnuty konkrétním žadatelům, již projednali městští radní. Na svém listopadovém zasedání je musí schválit ještě zastupitelé. Z dotačního programu má být poskytnuto téměř 6,4 milionu korun. 

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31701 lidí

O dotaci se do 14. července přihlásilo 14 žadatelů, z toho jedna žádost byla vzata zpět. „Žádosti doručené do termínu uzávěrky byly v souladu se směrnicí a programem po formální stránce vyhodnoceny, projednány a doporučeny ke schválení Komisí pro Program regenerace MPR a MPZ a městské památky,“ říká náměstek primátorky pro oblast památkové péče Adam Záruba. Nyní budou smlouvy o poskytnutí dotace předloženy ke schválení přímo zastupitelstvu města. V tomto roce jde o druhé kolo dotací. V prvním kole, které proběhlo na jaře, bylo rozděleno téměř 2,8 milionu korun.

Žadatelé, mezi kterými jsou nejen fyzické, ale i právnické osoby, obdrží z dotace přibližně 6,4 milionu korun. Peníze budou poskytnuty například na výměnu oken a dveří, opravy fasád, nebo výměnu střešní krytiny. Například přes 900 tisíc korun půjde i na pátou etapu oprav dřevěné zvonice u kostela sv. Jana Křtitele v Třebši. Zde by měla být dokončena oprava šindelové střechy a provedeny nátěry.

V letošním roce již byla poskytnuta individuální dotace na projekt rekonstrukce Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové ve výši 15 milionů korun, z toho 7,5 milionu dá město v příštím roce, druhou polovinu dotace v roce 2025.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

22:09 Bohumín: Vrbické jezero je v pohybu, dračí lodě vystřídá triatlonová výzva

Vrbické jezero se opět po roce promění v centrum dragonboatingu, týmové vodní disciplíny, v níž měří…