Hradec Králové: Občanský průkaz bude možné získat i během voleb

17.10.2017 10:47

Pokud někdo během voleb ve volební místnosti zjistí, že nemá platný občanský průkaz nebo pas a nemůže tak volit, hradecký magistrát mu na počkání vystaví takzvaný „rychlý“ občanský průkaz.

Hradec Králové: Občanský průkaz bude možné získat i během voleb
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Po celou dobu voleb do dolní komory parlamentu, které se konají tento pátek a sobotu, totiž bude pro tyto případy veřejnosti otevřené oddělení osobních dokladů. Volič zde může požádat a obratem získat občanský průkaz s platností jeden měsíc. Zítra také končí možnost nechat si vystavit voličský průkaz, který voliče opravňuje volit po celém území republiky.

Jestliže občan nechce nebo nemůže volit ve svém volebním okrsku, může volit i jinde, ale podmínkou je získání voličského průkazu. Díky němu pak volič může uplatnit své volební právo v jakékoli volební místnosti v republice, ale i na zastupitelských úřadech v zahraničí.

Aby volič získal voličský průkaz, musí o jeho vydání požádat na oddělení osobních dokladů Magistrátu města Hradec Králové. „V těchto dnech to je možné již jen osobně, průkaz si občan poté přímo odnese, jejich vydání není nijak zpoplatněné,“ řekla Jaroslava Fikrová ze správního odboru hradeckého magistrátu. „Voličské průkazy se vydávají nejpozději dva dny před dnem voleb, zítra do 16 hodin je tedy poslední možnost,“ dodala Fikrová.

V Hradci Králové je zhruba 74.650 voličů. K dnešnímu dni hradecký magistrát vydal 823 voličských průkazů. Při minulých volbách do dolní komory parlamentu v roce 2013 se v Hradci Králové se jich vydalo 1182. Podle vývoje počtu vydaných průkazů se nepředpokládá, že by konečné číslo bylo vyšší než před čtyřmi lety.

Součástí mapového portálu města Hradec Králové je i praktická aplikace „Kam jít volit“, pomocí které volič jednoduše zjistí, kde může volit. Po zadání ulice a čísla popisného se ukáže adresa příslušné nebo nejbližší volební místnosti. Pokud zadané vyhledávání nevychází z trvalého bydliště voliče, v uvedené místnosti může občan volit pouze s voličských průkazem.

Odbor správní Magistrátu města Hradec Králové ve dnech voleb zajišťuje i mimořádné služby na oddělení osobních dokladů. Občané si budou moci nechat vydat takzvaný „rychlý“ občanský průkaz s platností na jeden měsíc pro případ, že ve volební místnosti zjistí, že jejich občanský průkaz je neplatný. V takovém případě je však nutné mít s sebou dvě fotografie.  Z důvodu zajištění volebního práva budou tyto průkazy vydávány zdarma, bez správního poplatku. Stejně tak si občané v průběhu voleb budou moci vyzvednout již hotové OP a v mimořádných případech po domluvě i hotové cestovní pasy. Oddělení osobních dokladů hradeckého magistrátu tedy bude pro veřejnost otevřené ve dnech 20. 10. 2017 až do 22 hodin a 21. 10. 2017 do 14 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…