Hradec Králové: Padesát milionů korun z loňského přebytku hospodaření vyčleněno pro revitalizaci „Benešovky“

26.04.2017 9:16

Více než 180 milionů korun je částka, která tvoří přebytek hospodaření města Hradec Králové za rok 2016.

Hradec Králové: Padesát milionů korun z loňského přebytku hospodaření vyčleněno pro revitalizaci „Benešovky“
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Zastupitelé souhlasili s tím, aby z těchto peněz byla vyčleněna částka ve výši 50 milionů korun pro utvoření rezervy určené pro pokrytí budoucích nákladů spojených s opravami Benešovy třídy. Zbylých zhruba 130 milionů korun chce město letos vynaložit na drobnější investiční akce, tedy například na vybudování zastávek MHD či na průběžné opravy Benešovy třídy. Část peněz bude uložena do rezervy na mzdy v kulturních organizacích.

Celkové příjmy města za uplynulý rok činily 1,963 mld. korun, tedy o osm procent více než předpokládal upravený rozpočet města. Výdaje dosáhly 71 % upraveného rozpočtu, konkrétně 1,783 mld. korun. Nejvíce město v loňském roce například investovalo do dokončení výstavby okružní křižovatky Koruna, a to včetně nového trakčního vedení. Dále proběhla takzvaná nultá etapa oprav Všesportovního stadionu a také revitalizace hřiště Olympia. Rekonstruovány byly například ulice Štolbova, Slunečná a Dědkova. Město také vybavilo jednotku sboru dobrovolných hasičů v Malšově Lhotě novou hasičskou cisternou.

Výsledkem finančního vypořádání městského rozpočtu za loňský rok je přebytek volných zdrojů města ve výši 180 mil. Kč. „Peníze z vyrovnání navrhujeme jednak v částce 50 mil korun blokovat na postupnou rekonstrukci Benešovy třídy, která celkově v příštích letech bude vyžadovat částku kolem 700 mil. korun. Dále navrhujeme upřednostnit kompletně připravené akce tak, aby byly do konce roku realizovány. Jde o zálivy zastávek MHD v ulici Pilnáčkova, rezerva na mzdy v kulturních organizacích a průběžné opravy a rekonstrukce na Benešově třídě. V polovině letošního roku ještě zkontrolujeme průběh realizace a případně doporučíme změny,“ říká primátor města Zdeněk Fink, který je zároveň zodpovědný za oblast ekonomiky města.

Finanční přebytek z loňského roku půjde kromě zvlášť deponovaných 50 milionů korun na budoucí revitalizaci Benešovy třídy do souhrnné rezervy města na rok 2017, o jejímž čerpání rozhodnou individuálně orgány města, a to v souladu s rozpočtovými pravidly.

„Jsem velmi ráda, že mé výzvy k okamžitému řešení financování oprav a revitalizace Benešovy třídy byly vyslyšeny a povedlo se nám založit fond s počátečním vkladem 50 milionů korun. Dovedla bych si představit i vyšší částku, avšak děkuji i za tento velmi důležitý základ. Věřím, že jsme tímto založili tradici, kdy každoročně bude z finančního vypořádání předchozího roku vyčleněna částka na revitalizaci Benešovy třídy a peníze tak budou smysluplně využity ku prospěchu obyvatel tolik významné lokality v Hradci Králové. V součinnosti se společníky vlastníků jednotlivých domů město aktuálně zpracovává administrativní přípravu revitalizace a všichni doufáme, že se další části Benešovy třídy dočkají obnovy,“ hodnotí rozhodnutí zastupitelstva Romana Lišková, náměstkyně primátora zodpovědná za městský majetek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…