Hradec Králové: Práce na územní studii krajiny pokračují

05.07.2019 13:58

Druhá etapa prací na územní studii krajiny s názvem „Návrh územní studie krajiny“, která komplexně řeší ochranu, správu a plánování krajiny na území Hradce Králové a dalších 80 obcí, se blíží k závěru.

Hradec Králové: Práce na územní studii krajiny pokračují
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Péče o krajinu a její hodnoty a řešení problémů by se měla věnovat větší pozornost, a proto se rozhodl Magistrát města Hradec Králové – odbor hlavního architekta, ve spolupráci s odborem životního prostředí a odborem dotací – reagovat na výzvu, kterou v říjnu roku 2015 vyhlásilo Ministerstvo pro místní rozvoj, a využít finanční podporu z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) na pořízení územní studie krajiny. Územní studie vyjde na necelých 2,2 milionu korun, z toho 1,96 milionu půjde z prostředků EU a zbývající částku zaplatí město Hradec Králové.

V současné době je krajina často podceňovanou částí územně plánovací dokumentace. V této oblasti chybí jednotná koordinace důležitých záměrů a systémů v krajině. Územní studie krajiny bude v tomto směru plnit významnou úlohu, protože přinese sjednocený multioborový dokument, který vymezí koncepci krajiny v širších souvislostech a v na sebe vzájemně navazujících oblastech řešeného území. Přinese řešení otázek, kterým se zatím v územně plánovacích podkladech a dokumentacích věnovala menší pozornost a nejsou v širším měřítku systémově zpracovány včetně nástinu řešení snížení dopadů klimatické změny. Cílem studie krajiny je stanovení ucelené budoucí koncepce a cílové vize krajiny, soustředěné na její kvalitu a požadovaný stav.

Studie krajiny bude neopominutelným podkladem pro pořizování územně plánovací dokumentace, jejich aktualizací a změn, a při rozhodování v území. Pracovat s ní budou především zpracovatelé územně plánovací dokumentace, stavební úřady, orgány ochrany přírody a krajiny, zastupitelstva obcí i kraje a další subjekty podílející se na rozhodování o krajině.

Kompletní dokument a další informace najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

19:27 Liberec: Třídit odpady je povinností každého z nás

V rámci obecního systému odpadového hospodářství platí pro obyvatele a majitele nemovitostí některé …