Hradec Králové: Stavbě lesního výukového centra už nestojí skoro nic v cestě. Poslouží dětem i veřejnosti

06.01.2016 18:10

Už brzo by mohly nejenom děti základních a středních škol ve zbrusu novém lesním výukovém centru U Dvou šraňků blíže poznávat například chov zvěře.

Hradec Králové: Stavbě lesního výukového centra už nestojí skoro nic v cestě. Poslouží dětem i veřejnosti
Foto: ŽÁROVKA ARCHITEKTI
Popisek: Hradec Králové lesní centrum

Dozvědí se od kvalifikovaných pedagogů více o ochraně životního prostředí i o fungování městských lesů včetně pohledu na lesnictví jako řemeslo. Nahlédnout do srdce vzdělávání uvnitř lesů a vstoupit do přilehlé zahrady bude moci i veřejnost. Městské lesy i město doufají, že přípravě projektu nebudou stát v cestě žádné překážky a na křižovatce Hradečnice s Písečnicí vznikne ve zcela novém energeticky nenáročném a na míru navrženém objektu důstojné vzdělávací zázemí, po němž volají nejen děti, ale například i zdravotně postižení prostřednictvím Centra pro integraci osob se zdravotním postižením či například Řád sv. Huberta.

„Bude vytvořena moderní, bezbariérová novostavba s maximálním využitím pozemků, které budou sloužit jako environmentální zahrada. Za účelem praktické výuky budou navíc vystavěny voliéry s místními druhy zvěře, např. jezevcem, liškou, ale i veverkou za předpokladu spolupráce se záchranou stanicí. Smyslem celého projektu je nabídnout praktický pohled na chov zvěře, která je typická pro tento region a seznámit všechny s problematikou chovu a poskytnout zejména dětem ucelené informace o ochraně přírody, fungování městských lesů a lesnictví jakožto řemesla. Toto vše za podpory kvalifikovaného lesního pedagoga, který u nás už funguje a s mládeží pracuje delší dobu v ne zcela vyhovujících podmínkách,“ vysvětluje z pohledu lesníků nutnost zřízení důstojného centra Milan Zerzán a dodává, že dalším zaměřením projektu bude zvyšování povědomí o lesních dřevinách, rostlinách, biotopech a potocích jako celcích tvořících lesy, louky tohoto regionu, k dispozici budou i informace o systému obnovitelných zdrojů.

U zrodu myšlenky celého projektu stálo město ruku v ruce s městskými lesy před rozhodnutím, zda rekonstruovat stávající městskou hájovnu nebo se pustit do stavby nového a na míru navrženého objektu, který by funkcí i vzhledem do lesního prostředí rovněž zapadnul. Vzhledem k tomu, že špatný technický stav ani dispozice původní hájovny podmínkám provozu lesního výukového centra nevyhovuje a její rekonstrukce by byla finančně srovnatelná jako stavba nového a navíc energeticky méně náročného objektu, bylo rozhodnuto o stavbě objektu nového. „Už jednáme se školami o budoucí spolupráci. Stejně tak i s Centrem pro integraci osob se zdravotním postižením,“ hodnotí dosavadní jednání Milan Zerzán. Centrum pro integraci osob se zdravotním postižením má vážný zájem o využívání nového objektu pro osoby se zdravotním postižením z Hradce Králové a blízkého okolí k neformálnímu vzdělávání z oblastí chovu zvěře, ochrany přírody a lesního hospodářství. Bezbariérové zařízení umožní vzdělávání i občanům s těžkým tělesným postižením pohybujícím se na invalidních vozících.

Město i lesníci nyní čekají na to, až se z městské hájovny odstěhuje nájemce, kterému byl vypovězen nájemní vztah k poslednímu dni roku 2015. „Město má zájem se s nájemcem dohodnout, proto mu s ohledem na přípravu projektu vyvolaného tímto zájmem nabídlo několik variant náhradního ubytování. Bereme v úvahu i to, že nájemce obývá objekt už dlouhodobě. Nicméně se jedná o majetek města a pro město není ekonomicky výhodné opravit celý objekt pro jednoho nájemce, když můžeme tuto lokalitu v budoucnu nabídnout k využití pro všechny Hradečany, “ uvedla náměstkyně primátora Romana Lišková. Dodala, že z důvodu špatného technického stavu objektu bylo nájemci už v roce 2012 sníženo i nájemné. 

Teprve po uvolnění hájovny dojde k podstatnému urychlení příprav projektu, který v budoucnu poslouží dětem, ale třeba i zdravotně postiženým. Ani o osud daňků z přilehlé obory se lidé bát nemusejí, přestože pozemky stávající obory podlehnou stavbě, o zvěř se v případě potřeby postarají městské lesy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

7:37 Mladá Boleslav: Klienti Naděje pomáhají s venčením psů v útulku

O lidech bez domova se obecně ví, že milují čtyřnohé kamarády a velmi často si je pořizují jako své …