Hradec Králové: V Kubištových sadech pracovali archeologové

28.07.2016 9:18

Zhruba padesát metrů čtverečních si vzali na mušku v posledních třech dnech v předem vybraném území Kubištových sadů v Hradci Králové archeologové.

Hradec Králové: V Kubištových sadech pracovali archeologové
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Město by mělo z této archeologické sondy obdržet nálezovou zprávu do podzimu. Informace z tohoto dokumentu hodlá město využít při budoucí obnově chátrajících Kubištových sadů, tedy parku ohraničeného ulicemi Pospíšilovou, Hradební a Víta Nejedlého. Prvotní zjištění archeologů potvrzují původní domněnky umocněné historickými mapami předmětného území. Příprava obnovy parku bude výsledkem spolupráce archeologů, památkářů a odborníků na sadbové úpravy

Archeologové odkryli v uplynulých dnech několik vrstev zeminy a zjištěný stav postupně zakreslují a údaje srovnávají s historickými mapami, které jsou umístěny mj. i na městském webovém portálu zde nebo zde.

Na archeology čekalo postupné odkrývání vrstev, přičemž tou nejmladší, tedy vrchní vrstvou, je zahradní humus, pod nímž je štěrk, po kterém se v historii jezdilo. „Pod štěrkem jsme nalezli cihly, které tvoří podklad, pod ním je zásyp pevnostního příkopu. Velkým překvapením pro nás je zjištění, že starší vozovka pevnostní silnice byla už tehdy kvalitní a takto zpevněné plochy tu existovaly,“ prozrazuje archeolog Radek Bláha. Cihly, na něž archeologové narazili, jsou pevnostní. „Docházelo k rozebírání pevnostních objektů, z nichž byly k dispozici miliony cihel. Ty byly používány při městských stavbách nebo prodávány soukromníkům, využity byly i pro stavbu této silnice, která tu vedla a jejíž existenci jsme touto sondou potvrdili. Jde o velké cihly takzvané ´rakouské stopy´, které mají specifický rozměr 32 x 16 x 8 cm,“ prozrazuje archeolog Radek Bláha a dodává, že dojde k zákresům půdorysů a řezů, aby bylo zřejmé, kde se jaká historická spojnice nacházela a v podzemí dosud existuje.

„Archeologická sonda potvrdila umístění klikaté silnice lemované oboustranným stromořadím zachycené nejenom na mapách z doby výstavby pevnosti z 18. století, ale i na mladších leteckých snímcích z roku 1954. Linie stromořadí podél zaniklé cesty je stále v parku zachována. Stromořadí odbočuje z Pospíšilovy ulice na křižovatce s ulicí Švendovou,  třemi oblouky prochází Kubištovými sady, na křížení s ulicí Víta Nejedlého pokračuje stromořadím ulice U Kavalíru a od křížení s ulicí Nezvalovou silnice zaústila zaniklým obloukem do Slezské brány. Takto vedená silnice na náspu inundačním územím podél opevnění umožnila její účinnou obranu proti nepříteli. Mimo parkové a historické hodnoty, východní linie stromořadí tvoří hranici památkové zóny Hradec Králové. Novým poznatkem jsou rozsáhlé cihlami zpevněné plochy mladších komunikací z období po zrušení pevnosti, tedy z konce 19. a počátku 20. století,“ dodává vedoucí odboru památkové péče magistrátu města Jan Falta, který s archeology úzce nejen v této věci spolupracuje.

Výsledky archeologického průzkumu vybraného území Kubištových sadů budou stěžejním východiskem pro zadání studie revitalizace parku. Město do budoucna plánuje na základě znaleckých posudků zeleně a prováděné inventarizace, které potvrzují zhoršený stav značného množství stromů v Kubištových sadech, obnovu tohoto území s cílem udržet dlouhodobou funkci parkové plochy. Studie navrhne komplexní řešení zaměřené na zkvalitnění a obnovu porostů, zvýšení atraktivity parku, zlepšení pobytových možností a celkově lepší využití potenciálu parku jako významného prvku městské zeleně. Před tím, než však studie budoucího řešení této odpočinkové lokality vznikne, musí být v daném území proveden průzkum, aby bylo možné do nové kompozice propsat stopy historie a zároveň výsledky průzkumu využít při návrhu konkrétních pozic pro umístění nových prvků. Průzkum pomůže ozřejmit, do kterých míst bude možné budoucí zeleň či mobiliář umístit a naopak která místa, pod nimiž existují historické silnice, musejí projektanti ve svých plánech vzít v potaz a zeleň do nich ani do jejich blízkosti nesázet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…