Hradec Králové: V zimě se ve městě ošetří na 434 kilometrů silnic a chodníků

21.10.2016 10:30

Zima může přijít, jsme na ni připraveni, hlásí Technické služby Hradec Králové. Ty se v zimě ve městě starají o sjízdnost a schůdnost stovek kilometrů vozovek, cyklostezek i chodníků.

Hradec Králové: V zimě se ve městě ošetří na 434 kilometrů silnic a chodníků
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Techniky, pracovníků i zásob posypového materiálu mají dostatek. Kromě vlastní techniky má podnik pro případ spadu velkého množství sněhu navíc smluvně zajištěny další stroje od partnerů na odklízení, nakládání a odvoz sněhu.

„V zimě se budeme starat o 104 kilometry vozovek, které jsou místními komunikacemi, a více než 330 kilometrů chodníků a stezek,“ uvedl vedoucí zimní údržby Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil. Na zimu je připraveno odpovídající množství techniky. Kromě pěti sypačů na vozovky mohou do boje se sněhem a ledem nasadit technické služby 24 mechanismů na údržbu chodníků, 10 traktorů s radlicí na pluhování a další techniku pro údržbu zastávek MHD a přechodů pro chodce. Po celém městě technické služby navíc rozmístily 219 oranžových beden s posypovým pískem, který je volně k dispozici občanům. Jsou umístěny u přechodů, podchodů, školek, škol a na dalších rizikových místech.

Loňská zimní údržba stála hradecké technické služby zhruba 7,7 milionu korun a jednalo se o zimu finančně méně náročnou.  Plusem je, že několik tun posypové soli jí zbylo z loňské zimy, takže před sezonou stačilo dokoupit „jen“ asi 570 tun soli. Podle Tomáše Pospíšila je posypového materiálu ve skladech dost. „Na letošní rok máme ve skladech připraveno 1757 tun. Dále disponujeme desítkami tun tříděného písku i ekologického materiálu ekogrit. To je množství, které by mělo při normálním průběhu zimy bez problémů stačit,“ dodal Pospíšil.

Hlášení o údržbě komunikací budou technické služby zveřejňovat denně v ranních hodinách, v pondělí souhrnně za víkend, na svém webu na adrese: http://www.tshk.cz/cs/sluzby/harmonogram-akci/zimni-udrzba. Na uvedeném odkazu je dostupný i plán zimní údržby na období 2016/2017, který řeší údržbu komunikací.

V Hradci Králové zajišťují technické služby zimní údržbu jen na místních komunikacích, nikoliv tedy na silnicích státu a kraje. Správa a údržba silnic Královéhradeckého kraje bude v Hradci Králové udržovat silniční okruh, Rašínovu třídu, ulice Brněnská od kruhového objezdu směrem ven z města, Antonína Dvořáka, Koutníkova, Víta Nejedlého, Bratří Štefanů, Zborovská, Kladská, Petra Jilemnického, Buzulucká, Pouchovská, Akademika Bedrny od silničního okruhu po železniční podjezd a Jana Černého. Jedná se silnice, na nichž už druhou zimu tím pádem nebudou zajišťovat zimní údržbu Technické služby Hradec Králové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

11:33 Vsetín: Město uctí památku Sousedíka uměleckým dílem

Nový dopravní terminál, který se slavnostně otevře v pátek 3. května, ozdobí artefakt odkazující na …