Hradec Králové: Ve Střelecké ulici prokoukne zeleň, nová a vzrostlá nahradí nemocnou

16.06.2016 15:17

Už před třemi lety byla zpracována projektová dokumentace na obnovu zeleně ve Střelecké ulici v celkové délce přes jeden kilometr, která ji rozdělila do tří etap.

Hradec Králové: Ve Střelecké ulici prokoukne zeleň, nová a vzrostlá nahradí nemocnou
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Po celé délce je už dlouhodobě sledován špatný zdravotní stav stromů, což ve vztahu k intenzivnímu provozu a dopravě v těsné blízkosti skýtá větší rizika, která by se s nečinností vlastníka i správce zeleně dále zvyšovala. Aleje se rozpadají, vznikají proluky. Důvodem je umístění zeleně na středovém pásu komunikace, kde jsou stromy vystaveny většímu ohrožení ve srovnání s těmi, které například rostou v lesích za městem. Na všechny stromy je vypracováno dendrologické posouzení. To přesně stanovilo opatření, konkrétně tedy, které stromy je třeba pokácet. Na obnovu zeleně, která bude kromě pěstebních opatření vyžadovat i pokácení určitého množství stromů, by město rádo čerpalo finance prostřednictvím dotace. O záležitosti budou ještě hovořit zastupitelé 21. června 2016.

První úsek obnovy v délce 300 metrů, který se týká Střelecké ulice v úseku mezi podchodem a křižovatkou s Gočárovou třídou, je sice v plánu, ale počítá se s ním až později. Práce v tomto úseku, v němž roste 22 stromů, se v budoucnu zaměří na odstranění a výsadbu lip a provedení pěstebních opatření. Předpokládaná hodnota prací je téměř dvě stě tisíc korun. Čtyři stromy ve špatném zdravotním stavu nahradí pět nových vzrostlejších stromů.

Druhý úsek obnovy zeleně v délce 350 metrů, navazuje na úsek první a končí křižovatkou v Lipkách, zahrne komplexní jednorázovou obnovu dvouřadého stromořadí se 42 stromy. V něm jsou stromy v nejhorší zdravotní kondici a jejich setrvání na místě by do budoucna znamenalo vysoké riziko pro chodce i kolem projíždějící auta, kterých se zde pohybuje velké množství. Vysazeno bude na místě 52 vzrostlejších stromů, konkrétně platanu západního - Obelisk s oválnou úzkou korunou. Ten odolává zasolené půdě a je tedy předpoklad, že bude v místě prosperovat a rychle doplní obnažený prostor. Podle předpokladů by všechny práce včetně nákupu vzrostlejších stromů mohly vyjít zhruba na dva miliony korun. Aktuálně je v tomto úseku 42 stromů, všechny budou nahrazeny a v součtu vysazeno 52 vzrostlejších stromů. V tomto úseku (dvojřadu) je kácení plánované na podzim 2016 a sázení nejpozději do jara 2017.

Třetí úsek v délce 568 metrů, který povede od Lipek až k výpadovce na Pardubice, rozdělila projektová dokumentace do tří etap, které počítají s pěstebními opatřeními zahrnujícími umístění vazeb, provedení zdravotních a bezpečnostních řezů i obvodových redukcí a pokácením 45 stromů. Vysazeno bude 34 nových vzrostlejších stromů - javorů, jírovců, jasanů, dubů, jerlínů a lip. Podle předpokladů by všechny práce včetně nákupu vzrostlejších stromů mohly vyjít na 2,7 mil. korun. Aktuálně je v tomto úseku 122 stromů, v první etapě bude pokáceno 45 stromů a vysazeno 34 nových vzrostlejších stromů. V tomto úseku (dvojřadu) proběhnou v první etapě pěstební zásahy na korunách přes zimu 2016 a na jaře 2017, kácení proběhne na podzim 2017. Nové vzrostlejší stromy se budou sázet ihned po kácení, nejpozději na jaře 2018. O dalších etapách není ještě rozhodnuto.

Správcem zeleně ve městě jsou Technické služby Hradec Králové, které se zde starají o několik desítek tisíc stromů a další zeleň. Vzhledem k tomu, že tyto práce jsou v takové míře nad rámec údržby zeleně, bude muset být z kapacitních důvodů vypsána zakázka, na jejímž základě lze požádat a případně čerpat dotaci.

„Odborná firma, která vzejde z výběrového řízení, bude obnovu zeleně provádět postupně podle výše uvedeného popisu, zabezpečen bude provoz na obou stranách komunikace. Vysazovány budou stromy vzrostlejší, které bezprostředně nahradí stromy původní ve špatném zdravotním stavu. O vyčlenění finančních prostředků přesahujících částku pěti milionů korun bude ještě jednat městské zastupitelstvo,“ dodává Milan Jaroš, náměstek primátora zodpovědný za oblast životního prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

16:31 Kolín: Cenu města za rok 2023 obdržela Eva Svobodová a Hasičský záchranný sbor

Toto ocenění uděluje kolínská radnice od roku 2012.