Hradec Králové: Vítr ve městě pokácel desítky stromů, s procházkou počkejte

30.10.2017 17:32

Plno práce mají s odstraňováním následků větru nejen profesionální a dobrovolní hasiči, ale i hradecké technické služby a správce městských lesů. Kvůli možným pádům poškozených stromů lesníci lidem doporučují, aby do lesů v nejbližších dnech pokud možno nechodili. Nedělní silný vítr vyvrátil nebo poničil také desítky stromů přímo ve městě, pozor by měli dávat i návštěvníci městských hřbitovů.

Hradec Králové: Vítr ve městě pokácel desítky stromů, s procházkou počkejte
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Nejdříve se technické služby zaměřovaly na zprůchodňování chodníků i vozovek a odstraňování stromů, větví a jiných předmětů hrozících pádem na zem. „To je nyní naše priorita, aby se nikomu nic nestalo. Času na úklid bude dost později,“ uvedl Daniel Jeřábek, pověřený řízením hradeckých technických služeb. Dodal, že vyvrácených nebo přelomených stromů na veřejných prostranstvích budou odhadem desítky a možná i více než sto. Pády stromů nebo jejich částí poškodily ve městě také veřejné osvětlení, několik lamp je ze stožárů uražených. Vývraty většinou postihly jehličnaté stromy, které jsou nyní kvůli jehličí, do něhož se vítr mohl, na rozdíl od opadaných listnáčů, opřít, k vývratům náchylnější. Vliv měla i rozmáčená půda.

Polámané stromy technické služby zaznamenaly také na městských hřbitovech, především na lesním v Malšovicích, kde spadlo zhruba deset stromů, nebo na vojenském na Pouchově, kde se kmen padajícího stromu opřel o zeď. „Zákaz vstupů na hřbitovy jsme nevyhlásili, ale návštěvníky upozorňujeme, aby si dávali velký pozor. Hlavně na lesním hřbitově jsou však i nepřístupná místa, která jsme kvůli nebezpečí pádu stromů označili. Tam by lidé zatím neměli chodit,“ uvedl Daniel Jeřábek.

Situaci pomáhají řešit technické služby

Padající jehličnan se opřel také o střechu jedné z budov základní školy v Kuklenách, velkou škodu však naštěstí nenapáchal, stejně jako vítr, který poničil část střešní krytiny. „Dovnitř nezateklo, protože pod střešní krytinou je ještě izolace, která zřejmě poškozena nebyla. Ani provoz školy to téměř nepoznamenalo. V těch místech sídlí školní družina pro starší děti, které jsme dočasně pro jistotu umístili do jiných míst. Situaci nám pomáhají řešit technické služby, zrovna teď tady někdo od nich je,“ přiblížil situaci ředitel školy Pavel Hebelka.

V hradeckých lesích nedělní vichřice poničila stromy v objemu zhruba čtyři tisíce kubíků dřeva, což je asi jedna čtvrtina roční těžby městských lesů, tedy dřevo v hodnotě zhruba šesti milionů korun. „Pro městské lesy to neznamená škody v užším smyslu slova, jen musíme změnit plán těžby. Vyvrácené a polámané stromy postupně odstraňujeme, prioritně na hlavních cestách, které by měly být průjezdné během dvou třech dnů, zbytek lesních cest do týdne. Do té doby lidem doporučujeme, aby do lesů pokud možno nechodili nebo byli velmi obezřetní,“ řekl ředitel. Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. „Ostatní poničené stromy v lesních porostech mimo cesty se pak už budou likvidovat v rámci běžné těžby několik měsíců,“ doplnil Zerzán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

7:37 Jihlava: Blíží se zápisy do mateřských škol

Zápisy do školek Mozaika, Demlova 28 a Nad Plovárnou se uskuteční ve dnech 6. a 7. května. Volných j…