Hradec Králové: Zastupitelstvo bude o CTP hlasovat v říjnu

23.09.2016 16:00

Klíčové hlasování zastupitelstva města ve věci poskytnutí souhlasu s využitím městského pozemku pro stavbu společnosti CTP Invest by se měl uskutečnit až na říjnovém zasedání zastupitelů.

Hradec Králové: Zastupitelstvo bude o CTP hlasovat v říjnu
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Důvodem je fakt, že podklady, které musejí být součástí předloženého bodu, jsou stále předmětem intenzivního jednání s CTP Invest. Zejména se jedná o dohodu o narovnání, která předpokládá v případě schválení souhlasu i to, že se v takovém případě společnost CTP Invest vzdá náhrady škody, o níž v jedné z písemností hovořila. Příprava těchto materiálů a jejich doladění do konečné podoby posune projednání předmětného bodu na říjnové zastupitelstvo.

Primátor města informoval na mimořádném zasedání zastupitelstva města dne 23. srpna členy zastupitelstva města o korespondenci mezi městem a společností CTP. Součástí korespondence je mimo jiné požadavek CTP na náhradu škody. Členové zastupitelstva města reagovali žádostí o svolání jednání předsedů zastupitelských klubů. Kluby, které se i v médiích přiklánějí k možnosti souhlasy poskytnout, tak chtějí učinit pouze za předpokladu, že CTP nebude požadovat náhradu škody tak, jak uváděla ve svých dopisech. Na základě takto tlumočeného názoru některých klubů právnímu zástupci společnosti CTP předložila společnost CTP dne 12. září návrh dohody o narovnání.  Vzhledem k nevyváženosti návrhu a také vzhledem k tomu, že návrh nepopisoval průběh vztahu úplně a objektivně, byl návrh ze strany města upraven. Městem připravený protinávrh, jako právní názor na to, jak by dohoda o narovnání měla z pohledu města vypadat, byl odeslán právnímu zástupci CTP s upozorněním, že nejde o návrh projednaný ani schválený volenými orgány města, a že tedy nejde o návrh z pohledu města závazný a nejedná se ani o nabídku na uzavření smlouvy. Právní zástupce CTP reagoval dalším protinávrhem, který předpokládá přípravu dalších navazujících smluvních vztahů. Klíčové hlasování o tom, zda souhlasy na základě dohody o narovnání poskytnout, se tak s ohledem na nutnost vše dopracovat odsouvá na říjen. 

CTP Invest městu v létě zaslala dopis, prostřednictvím něhož požaduje po městě částku osmi milionů eur jako náhradu škody. Zároveň vyjádřila ochotu vzdát se svého tvrzeného práva na náhradu škody v případě, že dojde k poskytnutí souhlasů. Text dohody město proto v současné době připravuje, a to s ohledem na názory zaznívající od zastupitelských klubů. Z pohledu města by dohoda měla úplně a objektivně popisovat dosavadní vývoj vztahu v souvislosti s výstavbou v lokalitě Parlament a měla by přinést úplný a bezpodmínečný zánik tvrzeného nároku na náhradu škody. Město by naopak poskytlo požadované souhlasy za standardních podmínek, za jakých i jiným subjektům umožňuje užívání svého majetku. Žádný z návrhů dosud nebyl projednán v orgánech města a nelze tak předjímat, zda získá potřebnou podporu.  

Společnost CTP Invest, která v souladu se zákonem požádala stavební úřad o přerušení řízení ve věci dodatečného stavebního povolení na dokončení rozestavěných hal, může případný souhlas, o jehož získání usiluje, doložit stavebnímu úřadu nejpozději do konce října tohoto roku. Předpokladem pro udělení stavebního povolení je pro státní správu, tedy stavební úřad, získání souhlasu samosprávy, tedy zastupitelstva, s využitím sousedních městských pozemků. Příští zasedání zastupitelstva se uskuteční 25. října, tedy v termínu, který v případě souhlasného postoje zastupitelstva města umožní pokračování řízení o dodatečném povolení stavby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…