Hradec Králové: Zeleň ve městě doplnily stovky nových stromů

07.12.2019 6:32

Více než sedm stovek vzrostlých stromů a sedmdesát stromů lesnické sadby vysadily v ulicích města technické služby při končící podzimní výsadbě. Nejvíce je javorů (197), okrasných třešní (127) a lip (66). Doplní tak jarní výsadbu, při které se na veřejných prostranstvích objevilo 97 nových stromů.

Hradec Králové: Zeleň ve městě doplnily stovky nových stromů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Technické služby stromy vysazovaly ve všech částech města, přičemž 65 jich je jako náhrada za dřeviny poškozené při březnové vichřici Eberhart. Dvaadvacet stromů zakořeňuje v zahradách mateřských a třináct v areálech základních škol. Sedmadvacet nových stromů, které nahrazují původní uschlé, pracovníci městské organizace vysadili v Šimkových sadech, třináct dřevin začíná jako náhrada za suché nebo pokácené předchůdce růst v Jungmannově ulici podél výpadovky na Pardubice.

Výsadbou 18 stromů byla v listopadu dokončena náhrada za dřeviny pokácené kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu ve Vonešových sadech u staré nemocnice. Sedmnáct mladých stromů oživilo zeleň v Rybově ulici, pět stromů zpříjemní podle požadavku tamější komise místní samosprávy prostředí u dětského hřiště v Ruseku.

Podzimní výsadba neminula ani úsek Hradecké ulice u speciálních škol, kde byly v zimě pokáceny topoly se zhoršenou vitalitou a stabilitou, které navíc svými kořeny poškozovaly přilehlý chodník a cyklostezku. Objevilo se zde sedm mladých topolů, jejichž výběr technické služby konzultovaly s pracovníky odboru hlavního architekta magistrátu města. Stejně postupovaly při náhradě pokácených kulovitých javorů osmi hlohy ve stromořadí v Buzulucké ulici nebo při výsadbě deseti javorů u kostela kněze Ambrože V Lipkách. Náhradou za pokácené nemocné a dožilé stromy je rovněž výsadba dvanácti slivoní ve Svinarské, jedenácti javorů v Malšovické a deseti topolů v Pardubické ulici.

Obnova uličního stromořadí nevynechala ani Opletalovu ulici, kde břízy nahradilo šest javorů. „S ohledem na stanovištní podmínky jsme pro obnovu vybrali úzkokorunný javor babyka, který bude zároveň dobře snášet zátěž posypových solí používaných při zimní údržbě,“ vysvětlil náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Dronaři vylepšili aplikaci mapující dopravní nehody, nově ji nasnímají ve 3D

16:09 Plzeň: Dronaři vylepšili aplikaci mapující dopravní nehody, nově ji nasnímají ve 3D

S ještě lepší aplikací, mapující dopravní nehody, přišli plzeňští dronaři. Crash Inspektor, jak se v…