Hradec Králové: Zkontrolujte si platnost svých řidičských průkazů

21.02.2017 13:01

V dostatečném předstihu před skončením desetileté platnosti stávajícího řidičského průkazu mohou klienti požádat o nový. Ministerstvo dopravy uvádí, že přesně před deseti lety bylo v České republice vydáno nejvíce řidičských průkazů, kterým v tomto roce vyprší platnost.

Hradec Králové: Zkontrolujte si platnost svých řidičských průkazů
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

Právě proto i odbor dopravy královéhradeckého magistrátu žádá držitele řidičských průkazů, aby si pohlídali platnost svých dokladů a povinnou výměnu nenechávali na poslední chvíli.

Odbor dopravy Magistrátu města Hradec Králové odbavuje v úředních dnech týdně několik set žadatelů o výměnu řidičského průkazu, kterým vyprší platnost. Zájemce může o výměnu požádat už v dostatečném předstihu před termínem, který je na dokladu uveden. „Klienti se mohou pohodlně objednávat i prostřednictvím webových stránek. S sebou musí pak žadatel přinést platný průkaz totožnosti, stávající řidičský průkaz a průkazovou fotografii o rozměru 3,5 x 4,5 cm,“ vysvětluje Petr Černohlávek, vedoucí odboru dopravy a dodává, že výměna bude v tomto případě provedena zdarma. Lhůta pro vydání nového řidičáku je dvacet dní, o výměnu lze požádat také ve zrychlené lhůtě do pěti pracovních dnů. Za toto expresní vydání však už řidiči zaplatí správní poplatek ve výši 500 korun.

Pokud řidiči tuto zákonnou povinnost promeškají a budou řídit s řidičským průkazem, kterému vypršela platnost, vystavují se riziku pokuty za řízení bez platného řidičského průkazu. Za tento přestupek hrozí řidiči pokuta na místě do dvou tisíc korun, v případě správního řízení až 2 500 korun.

Statistiky z celé České republiky jsou evidovány ministerstvem dopravy. „Během roku 2017 by měla postupně vypršet platnost více než 800 tisíc řidičských průkazů. Jedná se o průkazy, které byly vydány v roce 2007 s dobou platnosti na 10 let. Největší počet řidičských průkazů vyprší během března, října a listopadu roku 2017. Řidiči by si měli platnost svého řidičského průkazu pohlídat a dostatečně včas požádat o jeho výměnu, aby se vyhnuli frontám,“ uvádí na svých webových stránkách ministerstvo dopravy.

Ze statistik poskytnutých ministerstvem dopravy pro celý Královéhradecký kraj vyplývá, že v lednu letošního roku vypršela platnost 42 235 řidičských průkazů. Statistiky vztahující se k menším územím a městům nejsou systémem evidovány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…