Hradec Králové udělil výroční ceny

30.03.2017 17:45

Město Hradec Králové už zná držitele svých výročních cen. V Galerii moderního umění převzaly včera večer výroční ceny osobnosti, které v loňském roce dosáhly mimořádných úspěchů ve své činnosti v oblasti kulturní, sportovní a vědecké. Veřejnost vybrala také Událost roku 2016. Za dlouholetý přínos městu byly předány dvě ceny Primus inter pares. Udělena byla i Cena dr. Františka Ulricha.

Hradec Králové udělil výroční ceny
Foto: Archiv autora
Popisek: Zástupce Komerční banky pan Belada, primátor města Zdeněk Fink a ředitel Galerie moderního umění Tomáš Rybička.

Událost roku měli možnost zvolit sami občané města a za rok 2016 vybírali z pěti počinů – rekonstrukce budovy Galerie moderního umění v Hradci Králové, otevření NUUK – sauny a osvěžovny, hlavní týden vzpomínkových akcí u příležitosti 150. výročí bitvy u Hradce Králové 1866 a nominováno bylo též otevření křižovatky Koruna. Titul Událost roku 2016 Hradečané svými hlasy přiřkli otevření NUUK – sauny a osvěžovny v Hradci Králové.

Cenu primátora města za studentskou tvůrčí práci získala Alžběta Dlabková, která nastoupila na doktorské studium v roce 2011 a své úsilí zaměřila na problematiku léčiv proti neurodegenerativním onemocněním (např. Alzheimerově chorobě) a jejich vlivu na oxidační stres a zánět. Během velmi krátké doby si musela osvojit široké spektrum laboratorních postupů včetně velmi vzdálených metodik, jako je práce s buněčnými liniemi, a současně metody, které jsou běžné ve fyzikální chemii jako je například voltametrická analýza materiálů. Byla schopna nejen úspěšně zvládnout zmíněné metody, ale i na základě dosažených výsledků připravit odborné publikace, které byly otištěny v dobře hodnocených zahraničních periodikách. Výsledky své práce pravidelně prezentovala na mezinárodních konferencích, zejména na konferenci Evropské neuropsychofarmakologické společnosti.

Hradecká sportovní cena za skvělé sportovní výkony a výsledky byla přidělena Kateřině Siniakové, rodačce z Hradce Králové. Kateřina Siniaková je singlová finalistka na juniorce Australian Open 2013 a Orange Bowlu 2012. V prosinci 2012 byla juniorskou světovou dvojkou. V juniorském věku zvítězila v mnoha dalších turnajích okruhu ITF například v japonské Osace či italském Miláně. Dále je také juniorskou grandslamovou vítězkou ve čtyřhře na pařížském Roland Garross, londýnském Wimbledonu či newyorském US Open. V letošním roce se také poprvé dočkala nominace od kapitána Petra Pály do FED CUP týmu proti Španělsku.

Držitelem Hradecké múzy 2016 se stal Jaroslav Hrůza. Patriot a sběratel, za desítky let nashromáždil více než osm tisíc historických pohlednic Hradce Králové. V letech 2015 a 2016 svou celoživotní sbírku vtělil do dvou pozoruhodných knih - Hradec Králové na pohlednicích v průběhu tří století - 1. a 2. díl. U pohlednic nenajdete pouhý jednořádkový popisek místa a děje, ale podrobný historický výklad a další zajímavosti a souvislosti. To je výsledek nesmírně pečlivé práce autora, který se často měnil na badatele, jenž vyslyšel i svědectví žijících pamětníků.

Ceny Primus inter pares patří Janu Pětovi a Jiřímu Hasalovi. Jan Pěta zastával od roku 1992 funkci ředitele tehdejší Krajské knihovny v Hradci Králové, dnes Knihovny města Hradce Králové. Za jeho vedení získala knihovna ve městě nezastupitelné postavení, vysokou vážnost a prestiž v očích kulturní veřejnosti. Prosazoval a připravoval výstavbu nového sídla knihovny. V roce 1991 byl jmenován do Ústřední knihovnické rady, podílel se na zpracování nového knihovního zákona. Knihovna, kterou vedl, se stala „Knihovnou roku 2007“. Ministerstvo kultury ocenilo její mimořádný přínos k rozvoji veřejných knihovnických a informačních služeb. Jiří Hasal kapelník, hráč na klarinet a saxofon a pedagog Základní umělecké školy Habrmanova. Pracuje v oboru taneční hudby už víc než půl století, velký ctitel orchestrů od Karla Vlacha přes Gustava Broma až po Karla Krautgartnera před čtyřiceti lety založil JH Big Band, jeden z prvních svého druhu v kraji, a později JH Junior Band, ceněná tělesa, která sbírají úspěchy doma i v zahraničí.

Cena dr. Františka Ulricha náleží Vladimíru Renčínovi, který je výraznou uměleckou osobností a legendou v oblasti kresleného humoru a knižní ilustrace. Jeho kresby se už dávno staly součástí národního kulturního dědictví. Svou tvorbou, která je známa a oceňována v celostátním měřítku i v zahraničí, a svým veřejným působením jako hradecký patriot značnou měrou přispěl k popularizaci a prestiži našeho města.

V rámci slavnostního večera bylo rovněž uděleno in memoriam čestné občanství profesoru Vladimíru Preclíkovi. Čestné občanství převzala manželka paní Jaroslava Preclíková.

Fotogalerie - slavnostní večer u příležitosti udílení výročních cen (dne 29. března 2017).

Veškeré informace k výročním cenám jsou k dispozici zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

7:17 Pardubice: Cestu na zámek nově ozdobí nadživotní socha koně

Od konce dubna budou Pardubáci a návštěvníci města na louce mezi Příhrádkem a zámeckými valy potkáva…