Hustopeče: Dešťovou vodu zachytí nová nádrž. Poslouží Městským službám při zalévání zeleně

02.11.2020 9:15

Okolo 100 tisíc korun ročně ušetří Hustopeče za vodu, která hlavně v letních měsících sloužila jako zálivka zeleně po městě. Nově vysazených stromů však přibývá a účty by se vyšplhaly ještě výš.

Hustopeče: Dešťovou vodu zachytí nová nádrž. Poslouží Městským službám při zalévání zeleně
Foto: hustopece-city.cz
Popisek: Hustopeče

I z toho důvodu se v červenci začalo s výstavbou retenční nádrže v areálu sběrného dvora. Ta zachytává srážky z okolních střech.

Voda z vydatných dešťů posledních dnů a týdnů by z areálu sběrného dvora nevyužitě odtekla do kanalizace nebýt nové retenční nádrže, která zachytává srážky z okolních střech. „Do nádrže jsou svedené dešťové vody ze všech okolních střech, tedy asi 2 200 metrů čtverečních, což je polovina plochy areálu sběrného dvora. Měla by zachytit asi 40 milimetrový déšť, má objem přes 100 kubíků, z čehož asi 90 kubíků je určeno k dalšímu využití,“ představil nádrž investiční technik Radek Krušina.

V pátek 30. října si hotovou nádrž převzaly do užívání Městské služby. „Využijeme ji především na zalévání zeleně po městě a počítáme, že minimálně dvakrát ji za ten rok otočíme, pokud bude dostatečně pršet. Nově vysazených strom je čím dál víc a potřebují hojnou zálivku. Na druhou stranu pokud bude stejně deštivý rok jako letos, pak vodu můžeme použít i při dalším provozu a v podstatě nebudeme vůbec využívat vodu z vodovodního řádu,“ těší se vedoucí Městských služeb Ivan Chrastina, který si pochvaluje také to, že během výstavby byl minimálně omezen provoz sběrného dvora.

S výstavbou se začalo v červenci a náklady z drtivé části pokryly dotace. „Celá investice vyšla zhruba na 5 530 000 korun, z čehož 85% pokryje dotace z Operačního programu životního prostředí. Zbytek doplatí město,“ kalkuluje projektová manažerka Pavla Novotná.

Téměř 830 tisíc korun z městské pokladny se Hustopečím brzy vrátí. Ročně totiž díky nádrži ušetří asi 100 tisíc korun na závlahu zeleně. Důvodů vybudování však bylo víc. „Jednak jsme chtěli využít dešťovou vodu i jinak, než že nám pouze odteče kanalizací pryč. Chtěli jsme ale také ulevit ulici Nádražní, kde je kanalizace přetížená dešťovou vodou a tato nádrž ji zpomalí. A také jsme se chopili příležitosti a využili vypsanou dotaci,“ usmívá se Krušina.

Podobných nádrží je po městě několik. Většina z nich je však určena pouze na zpomalování vody, aby v případě větších dešťů nepřetížila kanalizaci. „Podobné nádrže máme na kině, na Pavučině i u nových sociálních domů v ulici Žižkova. V dnešní době je celkově snaha o to, aby u nových či rekonstruovaných staveb bylo ošetřeno i využití dešťové vody, takže retenční nádrže ať už pouze na zpomalení vody nebo s možností dalšího využití jako tady na sběrném dvoře máme po městě víc a svůj účel plní,“ uzavírá Krušina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

10:28 Plzeň: Ve Špitálském lese je nová skluzavka i balanční lávka

Skluzavka a balanční lávka. To jsou dva nové herní prvky, které zpestří dětem procházku po Špitálské…