I památky v Šumperku se otevřou veřejnosti zdarma

11.09.2017 8:36

Dny evropského dědictví pořádá město Šumperk pod záštitou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Jako každý rok se tradičně v září zdarma otevřou veřejnosti památky, které nebývají běžně přístupné. V řadě z nich budou připraveni průvodci s informacemi o jejich historii a architektonickém vývoji.

I památky v Šumperku se otevřou veřejnosti zdarma
Foto: Archiv autora
Popisek: Šumperk, pohled z radniční věžě

V rámci Dnů evropského dědictví navíc v klášterním kostele proběhne osmý ročník Mezinárodního festivalu duchovní vokální hudby, bude představeno pokračování úspěšné knihy historika Drahomíra Polácha „Historické toulky Šumperskem“ a mezi Šumperkem a Velkými Losinami bude jezdit historický motorový vlak „Věžák“. Na závěr se historickým jádrem a předměstím vydá Robert Siegl se svou ženou po stopách Malé Vídně.

Program letošních Dnů evropského dědictví (DED) zahájí představení druhého pokračování knihy oblíbeného historika Drahomíra Polácha „Historické toulky Šumperskem“ ve středu 13. září v 18:30 hodin v Městské knihovně Šumperk v ulici 17. listopadu. „V knize najdeme na třicet nových historických zajímavostí napříč staletími z bývalých okresů, tedy oblasti, která v polovině 19. století územně zahrnovala okresy Šumperk, Staré Město a Vízmberk,“ říká ředitelka šumperské knihovny Kamila Šeligová a dodává, že součástí je i beseda a autogramiáda s autorem knihy.

Koncertovat se bude během DED ve velkém, klášterní kostel Zvěstování Panny Marie bude od 14. do 17. září hostit již osmý ročník Mezinárodního festivalu duchovní vokální hudby. „Festival zahájí vystoupení brněnského vokálního kvintetu Socieatas Incognitorum ve čtvrtek 14. září, následující den v klášterním kostele vystoupí pořádající Oculos meos ze Šumperka, Pěvecký sbor a orchestr konzervatoře evangelické akademie z Olomouce a německý host Vokalensemble Anna Katharina. Sobotní festivalový den přinese vstoupení domácích Oculos meos a Motýlů a slovenského Speváckého zboru slovenských učitel’ov z Trenčianských Teplic,“ říká Jakub Jirgl, pořadatel festivalu a doplňuje, že v neděli 17. září proběhne v klášterním kostele ekumenická bohoslužba s hudebním doprovodem účastnických sborů.

Sobota už bude plně patřit památkám. Zpřístupněna bude radniční věž a expozice „Čarodějnické procesy“. „V tzv. Geschaderově domě bude připraven průvodce, který zavede zájemce do jinak nepřístupných útrob domu a vysvětlí jejich historii,“ vysvětluje Bohuslav Vondruška, koordinátor DED. Kostelů bude v Šumperku otevřeno hned pět, vedle stálic klášterního kostela, kostela sv. Jana Křtitele a sv. Barbory bude nově zpřístupněn evangelický kostel a starokatolický kostel.

Pro velký zájem v minulých ročnících bude opět možné podívat se ve vyhrazených hodinách do útrob Divadla Šumperk v doprovodu divadelní inspicientky. „Velkým lákadlem je bezesporu prohlídka bývalého šlechtického sídla Tunklů a Žerotínů s komentářem historika Drahomíra Polácha, prohlídky tzv. zámečku budou probíhat v sobotu vždy v celou hodinu, kromě poledne,“ prozrazuje Vondruška.

Soutěž ve sbírání razítek z památek

Jako každý rok i Vlastivědné muzeum v Šumperku se do DED zapojí bezplatným zpřístupněním svých výstav v historické budově Pavlínina dvora. „K prohlédnutí budou připraveny výstavy „Cesty k domům“, „Na stéblech trávy“ a tradiční výstava hub, to vše doplní výstava obrazů M. Zormanové a stálá expozice „Příroda a dějiny severozápadní Moravy,“ zve návštěvníky Eva Šebestíková z oddělení služeb veřejnosti šumperského muzea. Státní okresní archiv Šumperk v ulici Bří Čapků si na DED připravil komentované prohlídky archivu a také výstavu "Archiv ve škole, škola v archivu". „Výstava prezentuje průřez archiváliemi všech typů škol a školských institucí z regionu a také trojrozměrné exponáty ze školního prostředí,“ přibližuje archivářka Jana Lněníčková. Za návštěvu bude rozhodně stát i vikýřovické Muzeum silnic. „Vedle tří stálých expozic „Via Est Vita – Silnice je život“, „Z historie a současnosti našich silničních mostů“ a „Po stopách bratří Kleinů“ budou v rámci DED probíhat i dvě aktuální výstavy „20 let Kolštejnského silničního okruhu v Branné“ a „Auta do dlaně – autodráhy“, přibližuje program Alena Turková, vedoucí muzea.

Doplňkovým sobotním programem bude výstava "Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů", která bude instalována v české kapli klášterního kostela. Na své si přijdou i příznivci železnice. „Trať mezi Šumperkem a velkými Losinami bude brázdit historický motorový vůz M120.417 zvaný Věžák, který byl vyroben ve 30. letech minulého století,“ říká systémový specialista Českých drah Martin Šůstal. „Odjezd ze Šumperka bude v 9:40 a 12:30 hod., jízdenky bude možné zakoupit na pokladnách Českých drah,“ dodává Šůstal.

Neděle nabídne volné prohlídky klášterního kostela, expozice „Čarodějnické procesy“ a vyhlídky z radniční věže. Závěr DED 2017 bude patřit významnému šumperskému podnikateli Robertu Sieglovi, který se svou ženou Emmou provede zájemce po architektonických památkách období Malé Vídně. „Kostýmovaná prohlídka začíná v 15:00 hodin před radnicí na nám. Míru a pokračuje Starobranskou ulicí na Hlavní třídu se zakončením v tzv. Hradu marnosti v ulici Čsl. armády, který byl Sieglovým palácem a dnes slouží jako internát střední zdravotnické škole,“ vysvětluje Vondruška.

I tentokrát bude probíhat soutěž ve sbírání razítek z památek. „Do letáku DED bude opět možné získat razítko ve vybraných památkách, po získání určitého množství otisků razítek půjde soutěžící do Informačního centra Šumperk a po předložení správně vyplněného letáku si bude moci přímo na místě cenu vylosovat,“ říká Bohuslav Vondruška. Ceny do soutěže věnovali výrobci s certifikátem JESENÍKY originální produkt®: Zahrada 2000 z. s., CHRPA sociální firma Slezské diakonie o. p. s., REPARTO Zábřeh, s. r. o. a Dřevěné svíce a srdce Tomáše Nevřely. Další ceny věnovala MAS Horní Pomoraví a město Šumperk.

Vstup zdarma je na besedu s panem Drahomírem Poláchem v knihovně, do všech památek v sobotu 16. i v neděli 17. září a také na nedělní procházku Malou Vídní. Vstupné se bude vybírat na koncerty Mezinárodního festivalu duchovní vokální hudby v klášterním kostele a stejně tak bude zpoplatněno jízdné „Věžákem“. Další informace budou průběžně zveřejňovány na internetových stránkách a Facebooku Informačního centra Šumperk.

Program

XIII. MEZINÁRODNÍ FESTIVAL DUCHOVNÍ VOKÁLNÍ HUDBY

14. září 2017
Klášterní kostel Zvěstování Panny Marie - 19:00

  • SOCIETAS INCOGNITORUM

15. září 2017
Klášterní kostel Zvěstování Panny Marie -
19:00

  • OCULOS MEOS – ŠUMPERK
  • PĚVECKÝ SBOR A ORCHESTR KONZERVATOŘE EVANGELICKÉ AKADEMIE - OLOMOUC
  • VOKALENSEMBLE ANNA KATHARINA, COESFELD – NĚMECKO

16. září 2017
Klášterní kostel Zvěstování Panny Marie - 19:00

  • OCULOS MEOS – ŠUMPERK
  • SPEVÁCKY ZBOR SLOVENSKÝCH UČITEĽOV – TRENČIANSKÉ TEPLICE, SLOVENSKO
  • MOTÝLI ŠUMPERK

17. září 2017
Klášterní kostel Zvěstování Panny Marie - 9:00

  • Ekumenická bohoslužba za hudebního doprovodu zúčastněných sborů

DNY EVROPSKÉHO DĚDICTVÍ

Středa 13. září 2017
Městská knihovna Šumperk, 17. listopadu 6

  • 18:30 hod. uvítání nové knihy „Historické toulky Šumperskem II“ beseda s autorem – historikem Drahomírem Poláchem

Sobota 16. září 2017

Radnice - 9-16 hod.

  • vyhlídky z věže

Geschaderův dům - 9-17 hod.

  • prohlídky expozice Čarodějnické procesy komentované prohlídky domu (arkády, patro a podkroví)

Kostel Zvěstování Panny Marie - 9-17 hod.

  • volné prohlídky kostela
  • Výstava "Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů"

Kostel sv. Jana Křtitele - 9-17 hod.

  • volné prohlídky kostela

Kostel sv. Barbory - 9-17 hod.

  • volné prohlídky kostela

Evangelický kostel - 9-17 hod.

  • volné prohlídky kostela

Starokatolický kostel sv. Jana Evangelisty - 9-17 hod.

  • volné prohlídky kostela

Divadlo Šumperk • 9:00, 10:15 a 11:30 hodin

  • komentované prohlídky divadla a jeho zákulisí

Zámek | 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16:00 hod.

  • komentované prohlídky bývalého žerotínského sídla s historikem Drahomírem Poláchem

Pavlínin dvůr – Vlastivědné muzeum v Šumperku • 9-17 hod.

Výstavy:
„Cesty k domům“ – Výstavní síň „Na stéblech trávy“
„Výstava hub“
„Výstava obrazů M. Zormanové“

Expozice:
Příroda a dějiny severozápadní Moravy

Státní okresní archiv Šumperk • 9-16 hod.

  • komentované prohlídky archivu v 10:00, 13:00 a 15:00 hod.
  • výstava "Archiv ve škole, škola v archivu"

Muzeum silnic ve Vikýřovicích u Šumperka - 10-16 hod.

stálá expozice:
„Via Est Vita – Silnice je život“
„Z historie a současnosti našich silničních mostů“
„Po stopách bratří Kleinů“

výstavy:
„20 let Kolštejnského silničního okruhu v Branné“
„Auta do dlaně – autodráhy“

Železniční stanice Šumperk

  • Jízdy historického motorového vozu M120.417 „Věžák“ na trase Šumperk-Petrov nad Desnou-Velké Losiny. Odjezd ze Šumperka v 9:40 a 12:30 hod.

Neděle 17. září 2017

Radnice - 9-15 hod.

  • vyhlídky z radniční věže

Geschaderův dům - 9-15 hod.

  • prohlídky expozice Čarodějnické procesy

Kostel Zvěstování Panny Marie - 9-15 hod.

  • volné prohlídky kostela
  • Výstava "Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů"

Odpolední procházka Malou Vídní • 15:00 hod. (začátek u radnice, nám. Míru 1)
Projděte se Malou Vídní – historickým jádrem a předměstím Šumperka v doprovodu s významným šumperským podnikatelem Robertem Sieglem a jeho chotí Emmou Sieglovou. Trasa (nám. Míru-Starobranská ulice-Točák-Hlavní třída-divadlo-Pavlínin dvůr-Sieglova vila) Komentovaná prohlídka historického jádra města s průvodci v kostýmu.
V případě deštivého počasí se prohlídka konat nebude.

Soutěž s DED 2017

Součástí letáku DED 2017 bude i soutěžní kupon. Do něj sbírejte razítka z vybraných a v kuponu vyznačených památek. Po nasbírání daného počtu razítek navštivte Informační centrum Šumperk. Obsluha IC zkontroluje, zda je správně vyplněný kupon. Pokud ano, vylosujete si přímo na místě jednu z cen.

Ceny do soutěže věnovaly výrobci s certifikátem JESENÍKY originální produkt®: Zahrada 2000 z. s., CHRPA sociální firma Slezské diakonie o. p. s., REPARTO Zábřeh, s. r. o. a Dřevěné svíce a srdce Tomáše Nevřely. Další ceny věnovala MAS Horní Pomoraví a město Šumperk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…