I přímo v Mladé Boleslavi můžete vidět dravé ptáky

22.07.2016 9:16

Mladá Boleslav je nevšední nejen počtem automobilů, ale i tím, že přímo na území města můžete vidět zajímavé dravé ptáky. Mezi ty nejatraktivnější patří bezesporu rarozi velcí a sokoli stěhovaví, kteří jsou v naší legislativě stále řazeni mezi kriticky ohrožené druhy.

I přímo v Mladé Boleslavi můžete vidět dravé ptáky
Foto: mb-net.cz
Popisek: Hrad uprostřed města Mladá Boleslav

Právě v Mladé Boleslavi proběhl v 90. letech minulého století program reindukce raroha velkého. Jak připomíná vedoucí oddělení ochrany přírody, myslivosti a rybářství na magistrátu Josef Novák, který se dravcům věnuje přes čtyři desítky let, bohužel tento program se nepodařilo dotáhnout do konce v původně naplánovaném rozsahu. Přesto to mělo pro okolní přírodu jednoznačný efekt. „Díky tomu, že Mladá Boleslav vypouštěla rarohy velké, tak okres Mladá Boleslav patří mezi okresy, kde je zaznamenán jeho hnízdní výskyt. Jsou i nyní občas vidět přímo v Mladé Boleslavi, například v okolí Česany,“ řekl Josef Novák.

Rarozi jsou podle něho vidět ale méně od doby, kdy se na komíně v automobilce usadili sokolovi stěhovaví a také zde úspěšně vyvedli mláďata. Sokoli, kteří v 80. letech minulého století prakticky přestali hnízdit na území republiky a jejich stavy výrazně klesaly celosvětově, naštěstí i díky účinným záchranným programům, zejména v USA a Německu, opět našli i v naší přírodě místo. V každém případě je sokol v Mladé Boleslavi stále velkou vzácností, nejbližší další hnízdění je prokázáno ve skalách v Českém ráji.

Raritou bylo jednorázové zahnízdění káně lesní na budově soudu

Sokoli i rarozi loví v našem městě především holuby. Holubi se stávají kořistí i dalších dravců, kteří jsou k vidění v Mladé Boleslavi. Patří k nim i jestřábi, které bylo možné vidět v posledních letech například kolem Česany i při lovu z vysokých domů nedaleko Domu kultury. Na holuba si troufne i samice krahujce, kteří jsou vidět například na Radouči i přímo ve městě. Raritou bylo jednorázové zahnízdění káně lesní na budově soudu, zřídka zahnízdí i na Štěpánce. Lidé asi nejčastěji ovšem mohou vidět v Mladé Boleslavi poštolky obecné, které hnízdí i například na Starém městě. Poštolky se soustředí na lov drobných hlodavců, menších ptáků, jsou ale schopni ulovit i dospělého holuba. V okrajových částech města je možné s trochou štěstí zahlédnout ostříže, také motáky pochopy lovící i králíky a sysly na Radouči, nad Jizerou prolétne i mořský orel.

V okolí města, když vyjdeme do polí či k rybníkům, se spektrum možností vidět různé dravce rozšíří ještě více. Můžeme zde například pozorovat různé druhy motáků i luňáky hnědé a červené.

V každém případě vždy setkání s dravcem ve městě i ve volné krajině představuje zajímavý a podnětný zážitek. A je určitě dobře, že tato setkání jsou možná i ve městě zahlceném automobily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…