Interaktivní mapa starého Mostu

24.07.2016 15:50

Přijďte si prohlédnout novou interaktivní mapu starého Mostu! Možná objevíte svá oblíbená zákoutí nebo nám pomůžete mapu doplnit. K dispozici je v Turistickém informačním centru města Mostu.

Interaktivní mapa starého Mostu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Zajímá vás, kde stálo původní vlakové nádraží, kde byla zastávka tramvaje u divadla nebo jak velké bylo První náměstí ve starém Mostě? Nebo třeba, kde prožívali mládí rodiče či kde bydleli dědeček s babičkou? V Turistickém informačním centru nad interaktivní mapou najdou odpovědi i ti, kterým se třeba jen stýská po zákoutích, po zmizelých domech, malých uličkách či historických stavbách. Město Most již tři roky nabízí i pro turisty a náhodné návštěvníky centra atraktivní sondu do minulosti.

Malí i velcí návštěvníci si mohou na interaktivní tabuli najít libovolný dům ve starém Mostě a poklepáním se zobrazí dostupné fotografie s popisky. Zejména o prázdninách vzrůstá zájem u pamětníků prohlédnout si staré královské město, které muselo ustoupit těžbě uhlí. Stejně tak má možnost každý současný i bývalý obyvatel města podívat se, zda dům, v němž žil, nebo škola, kterou navštěvoval, je součástí mapy. Pokud někdo zjistí, že nějaká stavba chybí, znamená to, že příslušná fotografie není ani v archivu či v muzeu. Pokud tazatel snímek v rodinném albu či ve své sbírce má a je ochoten ho věnovat, databáze snímků interaktivní mapy se rozroste. Za uplynulé tři roky se podařilo databázi snímků rozšířit o zhruba 20 dobových fotografií.

Mapový podklad, na němž jsou domy překresleny, lze přepínat mezi mapou z poloviny 18. století, pak z let 1938, 1950 nebo 1975. Interaktivní mapa vznikla na přelomu let 2012 a 2013 jako společné dílo Magistrátu města Mostu, Oblastního muzea v Mostě a Státního okresního archivu v Mostě.

Unikátní mapu si zájemci mohou prohlédnout výhradně v Turistickém informačním centru města Mostu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…