Itálie by se chtěla v Plzni prezentovat koncertem i festivalem filmů, řekl velvyslanec

20.02.2017 7:34

Na nejméně třech akcích by se v letošním roce chtěla v Plzni prezentovat Itálie. Bylo by to při koncertu, na němž vystoupí italští pěvci, dále při kulinářském festivalu a také při vícedenním filmovém festivalu na konci roku, jenž by nabídl přehlídku evropských filmů natočených v roce 2016 a 2017.

Itálie by se chtěla v Plzni prezentovat koncertem i festivalem filmů, řekl velvyslanec
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

O plánech na prezentaci své země v západočeské metropoli ve středu s primátorem města Martinem Zrzaveckým hovořil velvyslanec Itálie v České republice Aldo Amati. Tématem oficiálního setkání byla i spolupráce v oblasti průmyslu a vývoje.

„Chceme se letos zaměřit na dvě oblasti v České republice, a to na Brno a Plzeň, která byla velmi úspěšným Evropským hlavním městem kultury,“ řekl v úvodu Aldo Amati. Přijetí se zúčastnil také ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas, generální sekretář Italsko-české obchodní a průmyslové komory Matteo Mariani, předseda této komory Gianfranco Pinciroli a ředitel Italského kulturního institutu v Praze Giovanni Sciola.

Primátorovi velvyslanec představil tři návrhy na spolupráci. „Co se týká koncertu, jednáme o jeho uměleckém profilu,“ řekl Aldo Amati. O organizaci akce už začala delegace jednat s ředitelem Divadla J. K. Tyla v Plzni Martinem Otavou. Italská strana by dodala pěvce i dirigenta. Druhým společným projektem by mohla být kulinářsky zaměřená akce Italské dny v Plzni, třetím pak festival italských filmů.

„Nyní hledáme vhodnou budovu pro festival, filmy zajistíme, zajistíme také hosty. Šlo by o společnou akci velvyslanectví, kulturního institutu a obchodní komory,“ doplnil velvyslanec. Tři až čtyřdenní filmový festival má podle jeho slov nabídnout to nejnovější z evropské filmové produkce, tedy snímky z let 2016 a 2017, a konal by se v závěru roku poté, co organizátoři dostanou filmy po festivalu v Benátkách. V České republice se tento festival koná v Praze, postupně se dostává i do Brna a Českých Budějovic.

„Vaši aktivitu vítáme, využít pro koncert by bylo možné amfiteátr na Lochotíně, stejně tak například prostory DEPO2015, kde se konal koncert i Plzeňské filharmonie,“ reagoval primátor. Co se týká Italských dnů, v Plzni se podobné akce ujaly, velmi úspěšný byl například Týden bavorské kultury i kulinářské akce pořádané v DEPO2015 a další.

Nejen v oblasti kultury by ale chtěla italská strana s Plzní spolupracovat. Podle Mattea Marianiho by bylo možné najít pro různé oblasti partnery z řad firem na italské straně. Delegace projevila zájem o účast na velké dopravní konferenci, která se uskuteční v dubnu v Plzni, stejně tak na možné spolupráci se společností BIC Plzeň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…