Jablonec nad Nisou: Architekty zaujal Zasche i Winter

09.12.2017 13:41

Ve čtvrtek 7. prosince navštívila Jablonec sedmičlenná skupinka architektů z Drážďan. Zajímala je budova radnice od architekta Karla Wintera a oba dva jablonecké kostely od Josefa Zasche, které jsou postaveny v rozdílném slohu.

Jablonec nad Nisou: Architekty zaujal Zasche i Winter
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Architekti, kteří k nám zavítali, se zajímají především o budovy moderní architektury 20 století nejen v Německu, ale i v Čechách. Do Jablonce přijeli z Loebau, kde navštívili vilu Haus Schminke, kde také získali doporučení naše město navštívit,“ informuje Kateřina Hujerová z kanceláře primátora.

Jabloneckou radnicí je provedl tajemník úřadu Marek Řeháček. Ukázal jim kancelář primátora, obě nově zrekonstruované zasedací místnosti i velký zasedací sál, který na svou proměnu teprve čeká. Zaujala je i výstava o historii stavby radniční budovy, která nastálo visí na chodbě před kanceláří primátora města. Velký zájem a údiv návštěvníků vzbudila informace, že velká budova radnice byla postavena za pouhé dva roky.

Ve starokatolickém kostele na náměstí B. Němcové, který je považován za jednu z nejkrásnějších secesních sakrálních staveb v Evropě, se architektům věnoval farář Karel Koláček. „Speciálně pro hosty si připravil i staré pohlednice kostela a dobové plány, velkou pozornost věnoval probíhající postupné rekonstrukci kostela a odpovídal na četné dotazy hostů,“ popisuje průběh návštěvy Hujerová.

V kostele Nejsvětějšho srdce Páně na Horním náměstí se německých architektů ujala průvodkyně paní Rudolfová v doprovodu Radúze Drozena z místní fary.  Zde se hosté pozastavili rovněž nad rychlostí výstavby, protože kostel, stejně jako radnice, stál během dvou let. „Návštěvníky z Německa rovněž zaujalo, že se architekt Josef Zasche intenzívně věnoval myšlence nového velkého kostela pro Jablonec na Horním náměstí už od konce 19. století a z vlastní iniciativy, tedy bez kontraktu a zadání města vytvořil v průběhu několika let několik návrhů asi 6 v různých stavebních stylech. Výsledkem jednoho návrhu podoby kostela na Horním náměstí je stavba kostela na náměstí B. Němcové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…