Jablonec nad Nisou: Dva týdny mají lidé na připomínky k projektům

19.07.2020 9:40

Čtvrteční podvečer patřil veřejnému projednávání 3. etapy regenerace sídliště Šumava, konkrétně ulice Skelná. Obyvatelé vznesli několik požadavků k úpravě navrženého projektu, nyní mají dva týdny na to, aby je zformulovali a zaslali na adresu OV Šumava a Jablonecké Paseky, který je pak jako komplet předá městu.

Jablonec nad Nisou: Dva týdny mají lidé na připomínky k projektům
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Na čtvrtečním projednávání s veřejností prezentoval návrh rekonstrukce komunikací, chodníků a kontejnerových stání Jiří Hrnčíř a o uvažované zeleni hovořila  Gabriela Mlatečková Čížková.

„Změnili jsme umístění kontejnerů na komunální i separovaný odpad, abychom mohli vytvořit plynulé parkování. Parkovací místa jsme zvětšili podle současných platných norem, i tak se nám jejich počet podařilo mírně navýšit ba celkových 59 – některá jsou šikmá, další podélná. Kontejnerová stání jsme oddálili od domů a umístili jsme je na protější stranu ulice a k nim jsme navrhli mírně zvýšené, vydlážděné cesty, které upozorní řidiče na zvýšený pohyb chodců,“ popsal návrh projektant Hrnčíř s tím, že hlavní chodník je navržený o šíři dva metry, kopíruje parkovací stání a vybíhají z něj přístupy k jednotlivým vchodům do domů, respektive ke schodům do nich.

„Navrhli jsme i bezbariérový přístup a umístili několik laviček na odpočinkových zelených plochách,“ dodal projektant. V návrhu jsou také odstraněné asfaltové plochy pod balkony, kde by nově měla být tráva. „Součástí projektu je také oprava schodišť a instalace nového, moderního veřejného osvětlení, které bude nižší s teplým bílým ledkovým světlem,“ popsal Hrnčíř s tím, že se místní mohou rozhodnout o umístění laviček, zvolit, zda menší pěšiny budou perkové nebo ze zámkové dlažby.

„Přemýšlíme o dešťové vodě a o hospodaření s ní, o stínění zpevněných ploch vysokými stromy i o umístění herních prvků pro děti,“ uvedla popis návrhu zeleně v ulici Skelná zahradní architektka Mlatečková. Podle jejích slov by se mělo kácet co nejméně. Pokud ano, pak půjde o zdevastovanou zeleň, staticky narušenou a z pěstebního hlediska neperspektivní. „Chceme vysoké stromy kombinovat s keři nebo záhony trvalek. Zrušené asfaltové plochy chceme nahradit trávníky a vysadit listnaté stromy, které v létě poskytnou stín, v zimě ztratí listí a nebudou ubírat světlo bytům. Nechceme rekonstruovat jedno pískoviště, přemýšlíme spíše o jedné přírodní zahradě, kde by byla možnost pro setkávání všech generací,“ řekla Mlatečková. Ta připomněla, že se plánuje umístění herních prvků pro děti, laviček, piknikových stolů, ale i sušáků na prádlo.

Své místo znají nejlépe ti, kdo tam bydlí

„Je na vás, abyste nám řekli, zda je umístění pro vás přínosné, či námi zvolené místo je nevhodné. Vy tu žijete, vy víte, jak bychom vám území mohli vylepšit, aby se vám tu dobře žilo,“ připomněla Zuzana Bencová z oddělení investiční výstavby jabloneckého magistrátu.

Přítomní obyvatelé ulice Skelná rozporovali nové umístění kontejnerových stání, volali po odstranění ozdobné skalky s květinami s odůvodněním, že na jejím místě mohou být minimálně dvě další parkovací místa, požadovali odstranění vzrostlých jehličnanů i zachování vyšlapané pěšiny kolem trafostanice.

Připomínky pošlete osadnímu výboru

Nyní mají dva týdny na to, aby mohli vznést své připomínky a doplnění k návrhům. Mohou se vyjádřit k plochám chodníků zpevněných i perkových, k umístění laviček, kontejnerových stání i k zeleni. „Je vhodné, abyste projekty probrali ve svých domech a připomínky zformulovali do společného výstupu, který pak zašlete na adresu osadního výboru Šumava a Jablonecké Paseky. My vaše připomínky shrneme a předáme na magistrát,“ informoval přítomné občany předseda OV Šumava a Jablonecké Paseky Josef Hurt. Adresa je na městských webových stránkách v kapitole Samospráva/Výbory ovpasekysumava@mestojablonec.cz.

Realizace v roce 2022-2023

„Třetí etapa regenerace sídliště Šumava je jednou z plánovaných realizací v letech 2022-2023 a týká se rekonstrukce ulice Skelná a okolí,“ říká náměstek primátora pro rozvoj města Petr Roubíček s tím, že na projekt bude město žádat o finanční příspěvek z programu Státního fondu podpory investic – Regenerace sídlišť. „Můžeme tak získat až 50 % uznatelných nákladů, nejvýše však 6 milionů Kč na jednu etapu celé regenerace. Letos budeme žádat o společnou první a druhou etapu a v dalším roce bychom žádali o třetí etapu – ulici Skelnou,“ tvrdí Roubíček.

Projekt regenerace sídliště Šumava je rozdělený na osm etap a týká se oprav komunikací, chodníků, hřišť, veřejného osvětlení, ošetření zeleně, parkovacích a kontejnerových stání. Veřejná projednávání odstartovala na konci roku 2016 a vzešel z nich jednoznačný požadavek – nerozšiřovat zeleň, ale najít co největší počet parkovacích míst. Etapy regenerace sídliště Šumava: Jeronýmova, Spojovací - Březová, Skelná, Vysoká - Křišťálová, Vysoká - Spojovací, Vysoká - Mánesova, Pasecká a Jitřní.

Projekt Zlepšení strategického řízení a plánování udržitelného rozvoje v Jablonci nad Nisou je spolufinancován z EU z Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Zaměstnanost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…