Jablonec nad Nisou: Festival pozve děti na Pošťáckou pohádku

18.07.2016 18:24

Další týden festivalu Město plné tónů je opět doslova nabitý kvalitním programem. Tentokrát dramaturgie myslí i na nejmenší návštěvníky, pro které nachystala veselou pohádku Karla Čapka o poctivém panu Kolbabovi. Připravený je varhanní koncert v sakrální památce, jazz, world music i klasická hudba. Jen je třeba si vybrat.

Jablonec nad Nisou: Festival pozve děti na Pošťáckou pohádku
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

V úterý 19. července bude Letní scéna Eurocentra patřit výhradně dětem. Za nimi přijede soubor divadla Dívadlo Praha s nastudováním známé Pošťácké pohádky Karla Čapka v dramatizaci a režii Hasana Zahiroviće. Začátek v 16 hodin, vstupné je 10 korun.

Pro ty, kdo už odrostli pohádkám, se v úterý otevře v 17 hodin opět další kostel. Tentokrát to bude novogotický kostel Dr. Farského na stejnojmenném náměstí. „Ačkoliv bude spolu s ostatními třemi otevřený už od 10 hodin, od 17 hodiny se tu rozezní loni částečně zrekonstruované varhany s bohatou dispozicí, jejichž základ od firmy Steinmeier z Oettingenu pochází z roku 1878. V roce 1939 je přestavěla žitavská firma Schuster na koncertní nástroj,“ říká Petra Handlířová z JKIC s tím, že se představí sopranistka Irena Troupová a varhanistka Jiřina Dvořáková Marešová. „Zazní varhanní improvizace na téma skladatelů J. Vierna a L. Boulangerové, Pie Jesu od Lili Boulangerové, či díla J. Vierna Carillon de Westminster, op. 59. apod.,“ dodává Handlířová a připomíná, že dobrovolné vstupné placené do varhanní píšťaly je určené na náklady spojené s koncerty.

Středa 20. července je opět ve znamení komorního koncertu na Mírovém náměstí. Od 16 hodin se představí hobojistka Iveta Trojanová a harfistka Hana Hrachovinová. Iveta Trojanová je rok čerstvá absolventka pražské AMU, hraje ve filharmonii v Olomouci, Zlíně a v Pardubicích a v orchestru olomouckého divadla, učí na ZUŠ v Přelouči a v Jeseníku. Hana Hrachovinová získala magisterský titul v oboru harfa na Akademii múzických umění v Praze u docentky Jany Bouškové. Je členkou orchestru Národního divadla Brno, spolupracovala s mnoha dalšími orchestry, ale vystupuje i jako sólistka. Společně obě zahrají ve středu skladby z dílny takových autorů, jako jsou E. Morricone, C. Debussy, A. Dvořák, F. Schubert a další.

Týden zakončí nedělní koncert

Z balkánských kořenů čerpá skupina hudebníků Erik & The Wordly Savages (CDN/SRB/GB), která se představí ve čtvrtek 21. 8. na Letní scéně Eurocentra od 17 hodin. „K balkánskému základu přidali punkrockovou energii a okořenili jej vlivy současné západní populární hudby. Jejich repertoár je energický, vtipný a nakažlivý. Z hudebníků čiší kreativita a vitalita, které se dobře doplňují s jejich profesní znalostí a prožitou zkušeností,“ říká o kapele dramaturg Eurocentra Jablonec Jan Ocilka. Skupinu založil roku 2008 kanadský hudebník Erik Mut, který se vydal do Evropy hledat tvůrčí inspiraci v slovanské, keltské a germánské hudbě, aby se nakonec usídlil v srbském Bělehradě. Projekt Erik sestavil především ze srbských muzikantů, kteří mají různou zkušenost s rockovou i lidovou hudbou.

Týden zakončí nedělní koncert od 15 hodin. V Tyršových sadech vystoupí Melanie Scholtz trio z Jihoafrické a České republiky se současným jazzem. Melanie Scholtz pochází z hudební rodiny, od pěti let se učila na piano, od 16 let soukromě studovala zpěv. V roce 1997 zahájila studia zpěvu na College of Music na Univerzitě Kapského Města, absolvovala v roce 2000 v oboru operní a jazzová pěvkyně. „V roce 2002 vyhrála cenu Best Jazz Vocalist v kategorii tradičního jazzu. Její hlas zvítězil v mnoha jihoafrických jazzových soutěžích i festivalech a stal se i hlasem oficiálním: např. v roce 2003 zpívala na Prezidentském golfovém turnaji bývalého prezidenta JAR Nelsona Mandely,“ představuje zpěvačku Jan Ocilka. Debutové album Zillion Miles vydala Melanie v roce 2006, o tři roky později nahrála druhé CD s norským trumpetistou a producentem Olem Jornem Myklebustem.

Pokud není uvedeno jinak, pak se vstupné na jednotlivé programy neplatí. Bližší informace o programu jsou ZDE a stejnojmenném facebooku, kde je i aktuální info o změnách zapříčiněných počasím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…