Jablonec nad Nisou: Jak se stavělo v devadesátkách

04.10.2019 8:33

Týden od 1. do 7. října je v České republice i na Slovensku ve znamení festivalu Den architektury. Návštěvníci 9. ročníku se mohou těšit na prohlídky jindy nepřístupných staveb a na procházky po známých i neznámých místech s výkladem odborníků. V Jablonci nad Nisou se 6. října role průvodce ujme městský architekt David Pavlišta.

Jablonec nad Nisou: Jak se stavělo v devadesátkách
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Spolek PLAC mě oslovil s přáním, abych zorganizoval procházku v rámci jabloneckého Dne architektury. Zájemce provedu po zajímavých stavbách devadesátých let, zastavíme se ale i nad aktuálními městskými plány a investicemi,“ konstatuje David Pavlišta. A prohlídka to nebude obyčejná. Jabloneckou architekturu budou účastníci sledovat ze sedla svých kol.  „Bylo to celkem těžké rozhodování. O formátu procházky, tedy projížďky, nakonec rozhodl fakt, že jedna ze zajímavých staveb z této doby je až v Břízkách u biatlonového kolečka. Kolo nám umožní zvládnout více zastávek po celém Jablonci, ale určitě není záměrem udělat ze Dne architektury sportovní akci. Tempo bude vlídné i pro sváteční cyklisty nebo starší spoluobčany," usmívá se městský architekt.

Start cyklovyjížďky bude v neděli 6. října na Dolním náměstí v 15 hodin. „Setkáme se před domem č.p. 6 na Dolním náměstí, který jako sídlo pro Investiční a poštovní banku v roce 1995 adaptoval architekt Josef Faltejsek z Ateliéru 4, jenž nám udělá krátký výklad jak k domu samotnému, tak k době, v níž vznikal,“ informuje Pavlišta. Cílem projížďky, která bude mít zhruba deset až patnáct zastavení, pak bude právě biatlonové kolečko v Břízkách. 

Devátý ročník Dne architektury zamířilo do bezmála stovky českých a slovenských měst. Od 1. do 7. října představuje široké veřejnosti nový pohled na okolní architekturu. „V souvislosti s 30. výročím od sametové revoluce se celým letošním programem vine téma svobodné architektury. Procházky ukázaly a ukáží nejen pozitivní směřování porevoluční architektury, ale i opakování tehdy přežitých vzorů ze západní společnosti, jako např. výstavbu satelitních předměstí,“ konstatuje za organizátora, spolek Kruh, Anna Vašátková s tím, že součástí svobodného stavění byly bankovní domy, obchodní centra, pomníky a památníky. „Druhá tematická linka oslavuje stoleté výročí od založení vlivné výmarské školy Bauhaus,“ dodává Vašátková.

Podrobný program mezinárodního festivalu Den architektury 2019 včetně otevřených budov najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Uherské Hradiště: Výstava ukazuje nucené deportace a osudy lidí v sovětských lágrech

13:37 Uherské Hradiště: Výstava ukazuje nucené deportace a osudy lidí v sovětských lágrech

Až do 16. června je možné si na Mariánském náměstí v Uherském Hradišti prohlédnout putovní výstavu P…