Jablonec nad Nisou: K moderní společnosti hospic neodmyslitelně patří

07.01.2016 7:31

Primátor Jablonce Petr Beitl se spolu s náměstkem Pavlem Svobodou se včera zúčastnil slavnostního otevření nového krajského hospice v ulici U Sirotčince v Liberci. Hospic sv. Zdislavy přijel osobně otevřít prezident Miloš Zeman.

Jablonec nad Nisou: K moderní společnosti hospic neodmyslitelně patří
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Cesta ke kamennému hospici byla dlouhá a v podstatě začínala v Jablonci na přelomu tisíciletí. Jednou z neúnavných propagátorek ambulantní paliativní a domácí hospicové péče ve městě tehdy byla jablonecká lékařka Jitka Čulíková,“ vzpomíná Petr Beitl.

MUDr. Čulíková se mimo jiné snažila spolu s tehdejší senátorkou Soňou Paukrtovou a dalšími získat peníze na vybudování hospice v budově bývalé dětské nemocnice v Bezručově ulici. Záměr ale nevyšel a Jablonec nabídl budoucímu investorovi, Libereckému kraji, pozemek v Turnovské ulici naproti porodnici. Ani tam se stavba neuskutečnila. Složité období hledání vhodných prostor a financí v prvních deseti letech 21. století paradoxně přispělo k propagaci hospicové péče v Libereckém kraji a od roku 2011 dostával stále jasnější kontury obraz kamenného hospice v prázdném objektu libereckého dětského domova v ulici U Sirotčince.

„Kamenný hospic je služba pro občany, která by ve vyspělé moderní společnosti neměla chybět. Žijeme v míru, nepotýkáme s žádnými ani živelnými ani společenskými katastrofami a je naší morální povinností zajistit nemocným lidem a jejich rodinám, pokud o to projeví zájem, důstojné prostředí a kvalitní služby. Hospicová péče sv. Zdislavy má jak s péčí o nemocné, tak s doprovázením lidí v posledních chvílích života bohaté zkušenosti ze své terénní praxe. Jsem přesvědčen, že hospic povede se stejnou zodpovědností a láskou,“ řekl Petr Beitl.

Jablonec nad Nisou přispívá obecně prospěšné společnosti Hospicové péče sv. Zdislavy od jejího vzniku v roce 2013. Kromě běžného příspěvku na podporu sociální služby v terénu v roce 2015 Jablonec poskytl ještě sto tisíc korun na podporu lůžkového hospice. Pro rok 2016 pak schválili jablonečtí zastupitelé příspěvek ve výši pětinásobku počtu obyvatel města, tedy 221 tisíc korun. „Předpokládáme, že jde o pravidelný příspěvek v rámci systému víceletého financování na období 2016 – 2018 pro činnost lůžkového hospice a hospicové péče,“ konstatoval tehdy náměstek pro sociální věci Pavel Svoboda.

„Vysíláme tak jasný signál všem městům a obcím v Libereckém kraji, že hospicovou péči podporujeme a budeme se i v budoucnu podílet na financování Hospice sv. Zdislavy,“ říká primátor Petr Beitl.

Hospicová péče sv. Zdislavy, o. p. s. doprovází těžce a nevyléčitelně nemocné klienty a jejich rodiny v domácím prostředí, poskytuje paliativní péči všem, kteří se ocitli v konečném stádiu nevyléčitelné nemoci bez ohledu na věk, bydliště, sociální status nebo finanční možnosti. Služba je poskytována v České republice v Liberci, Jablonci nad Nisou a jejich okolí do 30 km. Od roku 2016 rozšířila nabídku služeb o lůžkové zařízení – Hospic sv. Zdislavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

10:28 Vsetín: Začíná stavba nového autobusového nádraží a komunikací v přednádraží

V pátek 3. května se slavnostně otevře nové vlakové nádraží včetně budovy dopravního terminálu. Zatí…