Jablonec nad Nisou: Kamion LIAZ s číslem 627 zaparkoval na vánočních slavnostech

21.12.2014 15:20

Ve čtvrtek 18. prosince odpoledne čekalo na návštěvníky jabloneckých Vánočních slavností kromě tradičního Primátorského svařáku jedno velké překvapení. Před radnicí zaparkovala legendární Liazka s číslem 627, která jako první český vůz v roce 1984 absolvovala a zdolala náročnou Rallye Paříž – Dakar a hned napoprvé se umístila na výtečném 13. místě mezi kamiony.

Jablonec nad Nisou: Kamion LIAZ s číslem 627 zaparkoval na vánočních slavnostech
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Letos se znovu vydá do Senegalu a statutární město Jablonec nad Nisou tuto vzpomínkovou cestu podpořilo částkou 20 tisíc korun.

Závodní kamion přivezli ukázat Jablonečanům jeho pilot Jiří Moskal, mechanik Tomáš Pour a navigátor Vít Ježek. Ti s ním 27. prosince vyrazí z pražského náměstí Jana Palacha do Paříže na start od Eiffelovky 28. prosince, a pak po stopách slavné Rallye až k Růžovému jezeru v Senegalu a zpět. „Coby mladík jsem sledoval adrenalinovou jízdu pouští a vůbec zvláštní africkou krajinou a držel palce posádce ve složení Moskal, Joklík, Fencl,“ zasnil se primátor Beitl, který rád vzpomínkovou jízdu podpořil. „Model kamionu Liaz byl tehdy velký hit, který nechyběl samozřejmě ani na poličce u nás doma“,, dodal ještě s úsměvem.

Kamion dlouhá leta parkoval v Jablonci v areálu bývalého LIAZu, až si ho všiml mechanik Tomáš Pour, který se rozhodl ho zrenovovat. To bylo podmínkou, aby se mohl naplnit „Sen o Dakaru“ a po třech desítkách let kamion mohl vyrazit na vzpomínkovou jízdu na trase Paříž – Dakar. V cíli u senegalského jezera, kam by měli dorazit 11. ledna 2015, pak uctí památku těch, kteří se před třiceti lety o úspěch zasloužili a kteří už jízdy sledují z motoristického nebe.

LIAZ (Liberecké automobilové závody) - výrobce nákladních a speciálních vozů sídlil v Jablonci nad Nisou - Rýnovicích. V době své největší slávy LIAZ v deseti závodech po celé republice zaměstnával jedenáct tisíc lidí a ročně vyrobil přes třináct tisíc aut. Po revoluci v roce 1989 a ekonomickém kolapsu zemí RVHP LIAZ ztratil skoro všechna odbytiště a prodeje a tedy i výroba postupně klesaly. Některé areály zcela osiřely, jiné jsou využity pro jinou produkci. Nástupnickou firmou LIAZu v Jablonci nad Nisou je TEDOM a.s., divize Motory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…