Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci

07.05.2024 19:06 | Tisková zpráva

Městská knihovna Jablonec nad Nisou, p. o., uspěla v dotačním programu Veřejné informační služby knihoven (VISK 3) s projektem Zavedení RFID technologie do knihovních procesů. Na jeho realizaci získala dotaci z rozpočtu ministerstva kultury ve výši 325 tis. korun, statutární město uvolní ze svého rozpočtu 1 013 tis. Kč na jeho dofinancování.

Jablonec nad Nisou: Knihovna nakročila k moderní instituci
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Cílem je přechod na vyspělejší technologii, která umožní postupné rozšiřování služeb pro uživatele a zároveň usnadní běžné knihovnické činnosti. „Díky tomuto kroku se jablonecká městská knihovna posune o významný kus dál na cestě k moderní instituci 21. století, což bylo opravdu nutné. Zavedení nové technologie připravuje mimo jiné půdu pro další možná rozšiřování služeb, zejména těch samoobslužných, jako jsou návratová samoobslužná okna v režimu 24/7 nebo výdejní boxy,“ tvrdí jablonecká náměstkyně pro oblast humanitní Jana Hamplová.

„Změna si vyžádá pořízení kompletní sady nového hardwarového vybavení. To zahrnuje pracovní stanice k výpůjčním pultům, bezpečnostní brány a čipy k označení dokumentů. Pro čtenáře nejviditelnější přidanou hodnotou budou samoobslužné výpůjční automaty, tzv. selfchecky. K dispozici budou v oddělení pro dospělé čtenáře a v oddělení pro děti,“ popisuje zavedení projektu ředitelka Městské knihovny v Jablonci nad Nisou Tatiana Kleknerová.

Anketa

Prospěla by české demokracii korespondenční volba občanů ze zahraničí?

hlasovalo: 30941 lidí

Technologie RFID umožňuje pracovat s více knihovními jednotkami najednou, proto se očekává zrychlení obsluhy při běžné výpůjční i návratové činnosti. Čtenáři nebudou muset dlouho čekat na obsloužení, tato doba se významně zkrátí. „Ze zkušeností z reálného provozu jiných knihoven očekáváme poměrně vysoký podíl samoobslužných výpůjček. Např. v liberecké krajské knihovně se samoobslužně odbaví až 60 % uživatelů, knihovnice tak budou mít více prostoru věnovat se potřebám čtenářů,“ připomíná Kleknerová.

Díky technologii RFID je možné do budoucna uvažovat i o přesunu hudebních CD, audioknih a filmových DVD do volného výběru. K širšímu okruhu uživatelů by se tak mohlo dostat až cca 5000 knihovních jednotek. Největší překážkou je nevyřešený, omezený prostor půjčoven, uvažovat se zatím dá o přesunu pouhého zlomku těchto dokumentů.

RFID (z ang. Radio Frequency Identification) je technologie automatické identifikace, která umožňuje bezdrátově identifikovat téměř jakýkoliv objekt pomocí dat přenášených prostřednictvím rádiových vln a ukládat do tzv. RFID tagů (čipů), ze kterých se následně mohou načítat a znovu přepisovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

22:28 Jihlava: Volač a Klikač okrádají Česko

Přednáška zaměřená na ochranu před digitálními útoky se uskuteční v kině Dukla Jihlava ve středu 29.…