Jablonec nad Nisou: Kouzelná flétna, kapka středověku i pocta patronce města

26.07.2016 8:33

Poprvé si Město plné tónů připomene 260. výročí narození Wolfganga Amadea Mozarta, a to operou Kouzelná flétna. Dále program nabízí hudební výlet do středověku či cestování po Evropě.

Jablonec nad Nisou: Kouzelná flétna, kapka středověku i pocta patronce města
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Úterý 26. července nabídne další z koncertů v jabloneckých kostelech. Tentokrát se návštěvníci vydají do kostela sv. Anny, kde od 17 hodin začne pořad SCARLATTI versus SHAKESPEARE. V něm se představí Alfred Strejček (umělecký přednes), Šťepánka Heřmánková (soprán), František Šťastný (varhany) a Miroslav Laštovka (trubka). Koncert oslaví patronku města sv. Annu, vstup je volný.

Středa bude kulturně více než nabitá. Nejprve kapela DURO NUX zavede posluchače od 16 hodin na Mírovém náměstí do středověku. „Muzikanti s dobovými nástroji a v kostýmech nabídnou to nejlepší ze středověké hudby - nápěvy a písně historické Evropy, historizující autorskou tvorbu. Dobové nástroje doplní elektrická basa a bicí,“ popisuje koncert ředitel Městského divadla v Jablonci nad Nisou Pavel Žur.

Zatímco odpolední koncert nebude klást na peněženky návštěvníků žádné nároky, na večerní představení je třeba si zakoupit vstupenky. V městském divadle začne od 19 hodin opera W. A. Mozarta KOUZELNÁ FLÉTNA. „Tu v rámci projektu Evropská hudební akademie Teplice 2016 nastudovali mladí, talentovaní operní pěvci v režii Martina Otavy,“ zve Žur. Projekt je připravovaný ve spolupráci s operními studii kanadské University Britské Kolumbie a americké University Severní Floridy. Účinkují v něm sólisté a sbor Evropské hudební akademie Teplice, Evropský komorní orchestr EMA s dirigentem Norbertem Baxou, spoluúčinkuje Brixiho komorní soubor Teplice. Vstupenky za 300 korun je možné zakoupit ve středu 27. června od 14 hodin v pokladně divadla.

 

O den později se Město plné tónů vydá do Irska, a to prostřednictvím koncertu na Letní scéně Eurocentra od 17 hodin. Tentokrát zde vystoupí RACKHOUSE PILFER z Irska, hrající alternativní country/folk. „Skupině se podařilo přirozeně spojit irskou lidovou hudbu s americkými tradičními styly, a tak vznikl repertoár s tepajícím rytmem a vřelými i překvapivými melodiemi,“ zve na čtvrteční letní scénu dramaturg Eurocentra Jan Ocilka. Rackhouse Pilfer vznikli v roce 2012 při jamování muzikantů v jednom baru v irském Sligu. Už o rok později vydali první album Back to the Country a vyrazili na své první evropské turné se zastávkami ve Švýcarsku, Francii a Itálii. V roce 2014 odcestovali do Nashvillu, kde natočili třetí album nazvané Love And Havoc a účinkovali v Station Inn, legendárním bluegrassovém koncertním prostoru. „Skupina se těší stále většímu úspěchu u širokého publika v domácím Irsku i ve Spojených státech, v České republice vystoupí poprvé,“ uzavírá Ocilka.

Nedělní promenádní koncerty se stávají pevnou součástí svátečního programu. Tentokrát se od 15 hodin v Tyršově parku představí německo-begicko-maďarská swingová kapela MONSIEUR POMPADOUR. Poprvé se světu představili v létě 2014 v Berlíně. „Skupinu tvoří basista a virtuózní kytarista z Německa, belgický zpěvák a maďarský kytarista. Jejich repertoár tvoří netradiční směs radostného, divokého a občas i melancholického swingu. Interpretují skladby v duchu svých idolů, jimiž jsou Django Reinhardt a Stephane Grappelli,“ říká o nedělních umělcích Jan Ocilka.

Další informace najdete ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

16:14 Vyškov: Živočichy bude u Lulečského potoka přitahovat další mokřad

Koncem předloňského léta mohli Vyškované mezi dálničním přivaděčem a rybníkem Kačencem obdivovat mno…