Jablonec nad Nisou: Město chce koupit Kantorovu vilu

21.12.2016 8:35

Zastupitelé schválili záměr odkoupení Kantorovy vily do majetku města. Kantorova vila na adrese Palackého 26 je architektonicky významným objektem z 30. let 20. století a má všechny předpoklady stát se jedním z jabloneckých lákadel v oblasti cestovního ruchu zejména pro stále početnější skupinu turistů se zájmem o moderní architekturu.

Jablonec nad Nisou: Město chce koupit Kantorovu vilu
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Vila, která je odborníky označována za vrcholné dílo architekta Heinricha Kulky, je v současné době městu nabízena za 8,1 milionu korun včetně přilehlých pozemků. Budeme jednat o cenových podmínkách,“ říká náměstek Vele.

Na území Jablonce nad Nisou se nachází hned několik moderních vil, postavených na začátku 30. let dvacátého století – nejvýznamnější jsou Haskova vila a Schmelowskyho vila od architekta Heinricha Lauterbacha a Kantorova vila od architekta Heinricha Kulky. Všechny tyto objekty jsou v soukromém vlastnictví a využívány k privátnímu bydlení. Zmíněné vily mají zčásti dochovaný interiér, ale nikdy nebyly systematicky přístupné veřejnosti.

Vzhledem k poloze Kantorovy vily, která byla již delší dobu nabízena k prodeji, na jedné z nejfrekventovanějších křižovatek ve městě, nelze očekávat, že by si ji pořídil movitý investor pro vlastní bydlení. Městu Jablonec nad Nisou se tak naskytla možnost získat do svého vlastnictví objekt, který by podobně jako vila Tugendhat v Brně nebo Müllerova vila v Praze mohl sloužit pro kulturní, společenské a reprezentační účely.

Nadace je připravena rekonstrukci financovat

V budoucím využití Kantorovy vily ke kulturním účelům by mohla sehrát významnou roli Kulkova nadace, která existuje od roku 2002 na Novém Zélandu a vznikla s cílem uchovat a rozvíjet odkaz Heinricha Kulky. Nadace má několik set členů z Nového Zélandu, Austrálie, USA a evropských zemí. „Kulkova Nadace deklaruje zájem spolupracovat se statutárním městem při obnově vily do původní podoby a při tvorbě projektu budoucího využití a projektování obnovy. Je připravena rekonstrukci vily financovat,“ konstatuje primátor Beitl, který s Nadací komunikuje.

Kulkova nadace disponuje podrobnou plánovou dokumentací a odborníky na dílo Heinricha Kulky, má tedy pro případnou rekonstrukci ty nejlepší předpoklady. Nadace má důležité mezinárodní kontakty a může se ucházet o finanční granty z jiných zemí. Kulkova Nadace již zahájila aktivity v Čechách a jinde v Evropě. Jejím zástupcem pro tuto oblast je Ing. arch. Jan Sapák z Brna, renomovaný znalec moderní architektury, který má praktické zkušenosti s rekonstrukcí památek moderní architektury. Projekt budoucího využití Kantorovy vily by se tak mohl opřít o mezinárodní zkušenosti a kontakty nadace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…