Jablonec nad Nisou: Radnice a starokatolický kostel pokračují v obnově s ministerskou dotací

25.04.2017 17:45

Statutární město Jablonec nad Nisou obdrželo státní finanční podporu Ministerstva kultury z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón ve výši 1 610 tisíc korun. Zastupitelé schválili rozdělení dotační částky a také rozdělení povinné spoluúčasti města v celkové výši 192 072 korun.

Jablonec nad Nisou: Radnice a starokatolický kostel pokračují v obnově s ministerskou dotací
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

Státní dotace se dělí podle stanoveného klíče. Pokud objekt vlastní město nebo kraj, pak může z dotačního programu ministerstva čerpat 50 % a 50 % hradí z vlastního rozpočtu. Ostatní vlastníci by měli mít připravených vlastních 40 %, 10 % získají z rozpočtu města jako spoluúčast a 50 % z programu ministerstva.

Nejdéle se opravuje kostel

Pro rok 2017 získá dotaci z Programu regenerace městských památkový rezervací a městských památkových zón kostel Povýšení sv. Kříže na II. etapu obnovy barevnosti stěn, klenby a štukové výzdoby v levé polovině lodi ve výši 100 tis Kč, město se podílí 22 tisíci a celková částka je stanovená na 220 tis. korun. Na I. etapu získal kostel loni stejnou částku 100 tis. Kč, v roce 2015 dokonce 125 tis. Kč. Postupnou obnovou prochází církevní stavba na náměstí Boženy Němcové architekta Josefa Zascheho od roku 1998. Tehdy se začalo s výměnou střechy a opravou vitrážových oken. Pak přišla na řadu sanace přízemí a v roce 2001 už s dotací z programu Ministerstva kultury obnova fasády. Od roku 2010 se opravuje interiér kostela.

Největším příjemcem dotace z programu na záchranu památek je jablonecká radnice. Ta na VIII. etapu repase oken za 1,5 milionu korun získala dotaci 400 tisíc, stejně jako na dokončení věžní fasády za 1,4 mil. Kč. Radnice se opravuje od roku 2011.

Další části letošní dotace z MK ČR jsou určené na vilu v ulici V Nivách (dotace 200 tis. Kč na opravu fasády), dům v Podhorské ulici (300 tis. Kč na výměnu oken) a dům v Mlýnské ulici (210 tis. Kč na výměnu oken).  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

16:14 Otrokovice: V přístavišti na Baťově vznikl nový grill point, v provozu bude od května

Praha, Brno, Bratislava a nyní i Otrokovice mají kvalitní veřejný elektrický kontaktní gril. Novinku…