Jablonec nad Nisou: Ve Vysoké ulici se pokácí nemocný buk

06.02.2022 7:34

Oddělené správy veřejné zeleně jabloneckého magistrátu nechá na základě odborného posudku pokácet buk v ulici Vysoká. Důvodem kácení je velmi špatný zdravotní stav dřeviny a hrozí tak její pád.

Jablonec nad Nisou: Ve Vysoké ulici se pokácí nemocný buk
Foto: mhdvmb.cz
Popisek: Jablonec nad Nisou

„Mohutný buk v ulici Vysoká, resp. ve svahu mezi ulicemi Vysoká a Podhorská, je bohužel ve velmi špatném stavu. Ten prokázala měření akustickým tomografem, která jsme nechali provést na konci roku 2021,“ říká vedoucí oddělení správy veřejné zeleně Štěpánka Gaislerová.

Zpracovatel posudku navrhl okamžité skácení stromu s tím, že je možné ponechat torzo kmene. Nejrozsáhlejší hnilobu dřeva odborníci zjistili přibližně sedm metrů nad zemí, strom je napadený také dřevokaznou houbou.

„S ohledem na výraznou hnilobu, velká mechanická poškození a praskliny v kosterním větvení hrozí selhání buku a jeho pád. Proto jsme se rozhodli ke kácení na tzv. torzo o výšce 11 – 12 metrů, které bychom chtěli zrealizovat nejpozději do konce února,“ uzavírá Gaislerová. Jako náhrada bude vysazen nový buk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

13:37 Olomouc: Chcete bydlet v městském bytě? Přihlaste se do elektronické aukce

Začíná historicky první aukce nájemního bydlení v Olomouci. Registrační kolo tohoto výběrového řízen…